Članak

Rafal u pravcu starica

6. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u selu Blace kod Konjica, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Osman Brkan pucao u pravcu gdje su ležale starice.

This post is also available in: English

Svjedok Šeho Macić, rođak drugooptuženog Ibre Macića, ispričao je kako se početkom rata u BiH zatekao u selu Grušće. Sa oko 17 pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Konjic, po naređenju Midhata Pirkića zvanog Midke, krenuli su u akciju u kanjon Rakitnice.

“Došli smo na plato Blaca. Zatekli smo porušeno selo. Bilo je dosta stoke. Sjeli smo kraj čatrnje da doručkujemo”, prisjetio se Macić.

On je ispričao kako su ubrzo u selo došli i “hosovci” (pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga – HOS), takozvana “Garina ekipa”. Prema svjedoku, jedan od tih vojnika je ubio staricu koja je sjedila u bašti.

“Onda su do nas došli Ibro Macić i Ramo Brkan. Rekli su nam da u selu ima živih četnika, baba”, izjavio je Macić, te dodao kako se uputio prema “kući koja je bila pod pločom”, kako bi ih i sam vidio.

Kako je svjedok ispričao, kad je ušao u hodnik, vidio je u desnom uglu Osmana Brkana kako automatskom puškom “rafala polukružno” u pravcu u kome su ležale starice pod dekom. On je kazao da ne zna da li su starice ubijene, te da nije ni čuo vrisku. Nije se mogao sjetiti koliko je starica vidio.

“U lijevom uglu sobe su stajali moj brat Salko Macić, Ibro Macić i Ramo Brkan. (…) Dok sam ja bio u sobi, niko više nije pucao”, pojasnio je svjedok Macić.

Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine. Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.

Šeho Macić je ispričao kako se, sa još nekim ljudima, udaljio sa Blaca, a da su neki od njih i ostali. Kazao je kako nije vidio nikakav dim dok je on bio u selu, ali su svi pucali i “šenlučili”.

On je također pojasnio i razlike u iskazu koji je ranije dao za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) u odnosu na svjedočenje. Prema riječima tužiteljice Sanje Jukić, svjedok u iskazu nije spomenuo Osmana Brkana i pucanje u pravcu starica.

“Ovo što sam danas ispričao jeste istina. Nisam mogao da živim u laži i zato sam vas nazvao i ispričao sve”, izjavio je Macić, te dodao kako mu je sada lakše, ali da i dalje žali zbog događaja na Blacama.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. septembar.

 

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English