Članak

Veselko Raguž na kapiji Dretelja

4. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, tri svjedoka Odbrane su kazala kako prvooptuženog Veselka Raguža nisu vidjeli u krugu kasarne Dretelj.

This post is also available in: English

Supruga prvooptuženog Janja Raguž je pred Sudom BiH ispričala kako je po nju u Gradac (Hrvatska), gdje je bila u izbjeglištvu, početkom augusta 1993. došao njen tadašnji momak Veselko, kako bi otišli u Stolac i pripremili sve za svadbu, zakazanu sedam dana kasnije.

“Doživjeli smo saobraćajnu nesreću, pa smo u povratku stali ispred kapije kasarne Dretelj, kako bismo pozvali majstora Mihu Vukića. Veselko je otišao do prijavnice, a ja sam ostala u autu”, ispričala je Raguž, pojasnivši da je sve vrijeme dok je sjedila u autu gledala u muža.

Prema njenom kazivanju, sa njima su tada ispred kapije razgovarali izvjesni Vide Palameta, Anto Čoko i njen komšija Edin Đulić.

Nekadašnji majstor u Vojnoj policiji sa sjedištem u kasarni Dretelj, Miho Vukić je rekao da su se odvezli u Stolac kako bi popravili auto.

Anto Čoko, bivši časnik za operativne poslove Vojne policije Dretelj, kazao je kako je u augustu 1993. vidio Raguža i njegovu sadašnju suprugu, te im čestitao zakazanu svadbu.

Čoko i Vukić su rekli kako je to jedini put da su vidjeli Veselka Raguža na kapiji kasarne, napominjući da je ulaz svima bio zabranjen.

Na pitanja branioca Marka Raguža, oba svjedoka su kazala kako nikada nisu vidjeli Ivu Raguža u Dretelju.

Veselko Raguž je optužen da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, tokom ljeta 1993. godine naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine.

Zajedno s njim, sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku iste brigade optuženom za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Četvrti svjedok Ante Krešić negirao je da je ikada sa bilo kojim od optuženih išao ili bio u Dretelju.

On je ispričao kako je radio kao vozač u Vojnoj policiji u Stocu, te kako je povremeno vozio poštu u Dretelj.

Krešić je, kako je sam naveo, za premlaćivanje Semira Balavca u logoru Dretelj osuđen pred Županijskim sudom u Mostaru na dvije i po godine zatvora.

“Balavac je dao lažni iskaz protiv mene, čak mi je to poslije suđenja i rekao. Na mom suđenju nikada nije spominjao nijednog Raguža”, kazao je Krešić.

U oktobru 2012. godine svjedok Semir Balavac je ispričao da ga je u logoru Dretelj, prilikom ispitivanja u limenom hangaru, pored ostalih, udarao i fizički maltretirao drugooptuženi Ivo Raguž.

Prema rasporedu, naredno suđenje održat će se 11. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English