Članak

Odbrana Ljubomira Tasića predložila 22 svjedoka

3. Septembra 2013.00:00
Dokazni postupak Odbrane Ljubomira Tasića, optuženog za zločine počinjene u Višegradu, počet će 10. septembra, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji je dogovoreno da će dokazni postupak Odbranâ, iako to nije uobičajena praksa, započeti sa svjedocima trećeoptuženog Tasića, koji je optužen sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem.
“Imamo najviše svjedoka koji će svoj iskaz dati na opće okolnosti, kao što su početak ratnih dešavanja u Višegradu, aktivnosti Crvenog krsta, organizacija vojske i teritorijalne odbrane. Neki od tih svjedoka zajednički su svim Odbranama“, kazala je braniteljica Mirsada Beganović-Žutić, te dodala kako će neki od svjedoka govoriti i o ulozi Tasića u tom periodu.
Tasićeva Odbrana predložila je saslušanje 22 svjedoka.
Odbrana prvooptuženog Milisavljevića je predložila 11 svjedoka na okolnosti progona, seksualnog zlostavljanja, ubistva u jami Paklenik i druge okolnosti.
Branioci drugooptuženog Pantelića nisu na statusnoj konferenciji iznosili prijedlog svjedoka i materijalnih dokaza.
Milisavljević, Pantelić i Tasić su optuženi za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u Višegradu.
Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako je navedeno, prvi počeo strijeljanje zatočenika.
Na ovom ročištu je bilo planirano i saslušanje posljednjeg svjedoka Tužilaštva BiH, koji odbija dolazak na sud zbog psihičkih smetnji.
Sud BiH je na proteklom ročištu naložio medicinsko vještačenje ovog svjedoka, koje još nije završeno. Vijeće je pojasnilo da će ovaj svjedok biti saslušan na jednom od narednih zakazanih suđenja.
Nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English