Članak

Harhoff traži pojašnjenje odluke

3. Septembra 2013.00:00
Danski sudija Frederik Harhoff zatražio je pojašnjenje zašto Vijeće Haškog tribunala nije cijenilo njegove stavove prilikom odluke o njegovom izuzimanju iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

This post is also available in: English

Harhoff – koji je u pismu objavljenom u junu ove godine izrazio negodovanje zbog oslobađajućih presuda visokorangiranim vojno-policijskim zapovjednicima iz Hrvatske i Srbije – izuzet je iz predmeta protiv Šešelja zbog sumnji u njegovu pristrasnost.

Međutim, Harhoff je u pismu Vijeću Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) rekao da se u odluci o njegovom izuzeću nigdje nisu cijenili njegovi stavovi niti ocjena predsjedavajućeg Vijeća u predmetu protiv Šešelja.

“Odluka o mom izuzeću trebala je biti donesena na osnovu svih dostupnih dokaza. Ti dokazi su trebali uključivati i moj memorandum u kojem objašnjavam da je privatno pismo iz juna ove godine prouzrokovano dilemom koja se pojavila zbog mojih sumnji da se na sudije ovog međunarodnog suda – možda – utiče izvana”, naveo je Harhoff.

Danski sudija je također rekao da njegovo pismo svakako ne sugeriše da svi generali i visokorangirani vojni oficiri trebaju biti osuđeni bez obzira na dokaze.

“Moji privatni komentari svakako nisu povezani sa optuženim Šešeljem, koji nije vojni komandant niti je optužen za naredbe ili komandovanje vojnicima tokom rata”, ustvrdio je Harhoff.

Sudija Harhoff je u pismu koje je cirkularno poslao putem interneta na 56 adresa, a koje je potom osvanulo u medijima i na internet stranicama, kritikovao Haški tribunal, navodeći kako su zabrinjavajuće oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i srpskog generala Momčila Perišića i čelnika nekadašnje Službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Suđenje Šešelju za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpskog četničkog pokreta (SČP) u BiH, Srbiji i Hrvatskoj počelo je 2007. godine. Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar ove godine.

Vijeće MKSJ-a nije još uvijek odlučilo da li će imenovati rezervnog sudiju umjesto Harhoffa.

Zamjenik predsjednika Haškog tribunala Carmel Agius je naložio Sudskom vijeću da provjeri sa Šešeljem da li će tražiti da postupak protiv njega krene iznova, te da zatim donese odluku da li će prihvatiti ovaj zahtjev ili nastaviti postupak sa rezervnim sudijom.

Glavni tužilac Serge Brammertz je uputio žalbu na odluku o izuzimanju sudije Harhoffa, istaknuvši da je Vijeće pogriješilo jer nije uzelo u obzir stav predsjedavajućeg Vijeća u predmetu protiv Šešelja, prema kojem danski sudija nije iskazao nikakvu pristrasnost.

Denis Džidić


This post is also available in: English