Članak

Dokazi o učešću optuženih u ratu

2. Septembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH uložilo je nekoliko materijalnih dokaza kojima želi dokazati status optuženih Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića tokom 1992. u Prijedoru, kao i dokaze o širokom i sistematičnom napadu.

This post is also available in: English

Prvom grupom dokaza, Tužilaštvo BiH pokušalo je dokazati da je postojao širok i sistematičan napad na područje Prijedora.

Među dokazima je Uputstvo o organizovanju aktivnosti srpskog naroda tokom vanrednog stanja u Prijedoru, a u vezi sa preuzimanjem i formiranjem civilne i vojne vlasti. Također, uloženi su i zaključci o procjeni situacije u BiH o načinu naoružavanja srpskog naroda u martu 1992. godine.

Također, među materijalnim dokazima su zapisnici sa sjednice Srpske demokratske stranke (SDS) iz oktobra 1991. o mobiliziranju i stvaranju zasebnih organizacija vlasti, kao i zapisnik koji govori o konkretizaciji preuzimanja vlasti, te o njenom formiranju.

Odbrane su na ove dokaze uložile prigovor na relevantnost, naročito na dokaze koji se tiču sjednica SDS-a.

Zoran Babić i Velemir Đurić su optuženi da su 23. jula 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, a po naređenju Dragomira Soldata, izveli iz kuća u selu Čarakovo muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, preminuli su nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, sa koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima.

S ciljem dokazivanja statusa optuženih tokom 1992., Tužilaštvo BiH je uložilo zapisnike o saslušanju optuženih tokom istrage date Tužilaštvu BiH u decembru 2012. godine.

Uloženi su i spiskovi vojnih obveznika iz oktobra 1992. na kojem se nalazi ime optuženog Dragomira Soldata, kao i spisak Rezervnog sastava milicije Tukovi, na kojem je ime Velemira Đurića, te spisak pripadnika Rezervnog sastava milicije Prijedor, na kojem je ime optuženog Zorana Babića.

Uloženo je i rješenje iz Odjeljenja Centra javne bezbjednosti Prijedor u kojem su podaci o učešću optuženih u ratu.

Odbrana optuženog Velemira Đurića nije imala prigovore, dok je Odbrana optuženog Soldata uložila prigovor na relevantnost dokaza o statusu optuženog iz oktobra 1992. godine, smatrajući da je van okvira optužnice.

Suđenje se nastavlja 23. septembra, kada će biti pozvan vještak.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English