Članak

Potvrđene kazne Soldatu, Đuriću i Babiću

16. Februara 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić osuđeni na ukupno 63 godine zatvora zbog zločina u selu Čarakovo kod Prijedora.

This post is also available in: English

Soldat, Đurić i Babić su osuđeni na po 21 godinu zatvora jer su 23. jula 1992. izveli muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kuća u Čarakovu i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Babiću, koji je ranije pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvima muškaraca iz Prijedora na Korićanskim stijenama (planina Vlašić), izrečena je jedinstvena kazna od 35 godina zatvora.

Soldat je bio vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić pripadnik jedinice Centar za obavještavanje, a Babić pripadnik Interventnog voda prijedorske policije.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

“Težina zločina je da je svih devet lica koja su ubijena bilo povezano krvnim srodstvom, i gubitak je višestruk. Čak je bio slučaj da je ubijen stric, otac i sin. Neka tijela su bila u raspadajućem stanju jer su dugo ležala na suncu i to je prouzrokovalo dodatnu bol majkama, suprugama i sestrama koje su ih ukopavale”, navedeno je u obrazloženju prvostepene presude.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English