Članak

Proizvoljna presuda, male kazne

3. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je veće kazne za Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića za zločin počinjen u selu Čarakovo kod Prijedora.

This post is also available in: English

Odbrane su od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražile oslobađanje optuženih ili ukidanje prvostepene presude, ocijenivši da se ona zasniva na proizvoljnoj ocjeni dokaza.

Sud BiH je u martu proglasio Soldata krivim da je naredio, a Babića i Đurića da su izveli muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kuća u Čarakovu i strijeljali ih ispred mjesne džamije. Sva trojica su osuđena na po 21 godinu zatvora za ovaj zločin.

“U okviru raspona kazne dugotrajnog zatvora, prvostepeno vijeće je izreklo nisku kaznu. Olakšavajućim okolnostima, činjenici da su optuženi porodični ljudi i da je Babić invalidno lice, sud je dao preveliku snagu”, kazala je tužiteljica Ozrenka Nešković.

Ona je dodala da su otežavajuće okolnosti pravilno utvrđene, ali da one imaju posebnu težinu i da bi stoga kazna trebalo da bude veća.

Odbrana prvooptuženog Soldata istakla je da je obrazloženje prvostepene presude proizvoljno i da sadrži netačne navode onoga što su svjedoci rekli.

“Umjesto da se zasniva na dokazima, oni se interpretiraju da bi se prilagodili samoj presudi… Na 100 strana žalbe potkrijepili smo sve netačne tvrdnje”, rekao je branilac Savan Zec.

Ranko Dakić, branilac Đurića, kazao je da presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama.

“Svjedoci Odbrane su rekli da je Đurić neprekidno boravio na Kozari u julu. Vijeće navodi da je alibi neprihvatljiv, ali ne objašnjava zašto”, naveo je Dakić.

Kredibilitet ključnog svjedoka Seada Sušića je, prema njegovim riječima, doveden u sumnju, jer je u istrazi naveo da je na licu mjesta bio i izvjesni Goran Gruban, a da to nije rekao na suđenju.

Tužiteljica Nešković je navela da je istraga protiv Grubana obustavljena, jer nije pronađeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je učestvovao u ovom zločinu.

Babićeva braniteljica Slavica Bajić osvrnula se na ocjenu iz prvostepene presude da su svjedoci Odbrane bili instruisani i u opasnosti da sami sebe ne optuže.  

“Gdje je Babić bio jedino se moglo utvrditi kroz saslušanje ostalih pripadnika interventnog voda… Svjedoci su rekli da je on bio kod vijadukta i da nije napuštao svoju jedinicu”, kazala je Bajić i dodala da je neprihvatljiva identifikacija svjedoka Sušića.  

Babić je bio pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, Soldat je vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Đurić pripadnik jedinice Centra za obavještavanje.

Optuženi Babić rekao je da bi volio da budu pronađeni krivci za ovaj zločin, istaknuvši da nije ulazio u Čarakovo i pobio ljude.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Marija Taušan


This post is also available in: English