Članak

Goranu Sariću 14 godina zatvora

28. Augusta 2013.00:00
Prvostepenom presudom Suda BiH, Goran Sarić je osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Sarić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, proglašen je krivim zato što je nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su 19. juna 1992. godine muškarci s područja Nahoreva pozvani da dođu u Mjesnu zajednicu, gdje su opkoljeni i odatle odvedeni u Jagomir.

Kako je utvrđeno u presudi, Goran Sarić je nakon šest dana razdvojio muškrace u tri grupe, od kojih je prva grupa, njih 60, upućena na područje pod kontrolom Armije BiH (ABiH), dok je 29 zatočenika prozvao, nakon čega su odvedeni u logore u Vogošći.

“Sarić je treću grupu zatočenika, koji su označeni kao ekstremi – znajući da će biti ubijeni – ostavio u Jagomiru, a njihova tijela su pronađena na Skakavcu”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Sarić je oslobođen dijela optužnice kojim mu je na teret stavljen prisilni nestanak Zahida Pandžić, kojem se od 14. juna 1992. gubi svaki trag.

“Ključni svjedok je bio Armin Pandžić, po čijeg amidžu su došle dvije uniformisane osobe. Svjedok Armin je nakon 20 godina, kada je vidio sliku optuženog, rekao da je to jedna od osoba koje su došle po njegovog amidžu, a na pitanje Odbrane on je rekao kako je tada imao bradu i naočale”, kazala je Smajlović objašnjavajući zašto je Sarić oslobođen te tačke optužnice.

Vijeće je, prema riječima sutkinje Smajlović, od dokaza najviše cijenilo one u kojima su svjedoci govorili kako su doživljavali Sarića.

“Jedni su rekli da se otvoreno predstavljao kao Sarić, dok su neki svjedoci kazali kako se i ponašao kao načelnik”, navela je Smajlović.

Ona je dodala kako je Vijeće utvrdilo da su sve žrtve bile civili te da su uživale sve mjere zaštite.

Tokom ocjenjivanja visine kazne, Sudsko vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo ponašanje optuženog u sudnici, to što je porodičan čovjek, te činjenicu da je optuženi neke od zatočenika pustio.

Sariću nije određen pritvor, već su mu produžene mjere zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English