Članak

Svjedoci bez saznanja o zločinima

22. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja Željku Jukiću za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Odbrane su kazali da optuženog poznaju kao komšiju iz rata, ali da nikada nisu čuli ni vidjeli da je počinio neki zločin.

This post is also available in: English

Božo Beljo i Danko Čališ, bivši pripadnici Postrojbe za posebne namjene “Marinko Beljo” brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i saborci optuženog Jukića, rekli su da im nije poznato da je optuženi učestvovao u ratnim zločinima nad bošnjačkim civilima. 
Oba svjedoka su ispričala kako su u njihovoj postrojbi bili i Bošnjaci, te da su imali isti tretman kao i hrvatski vojnici. 
“Odnosi su bili dobri do pogibije vojnika Franje Zadre krajem oktobra 1992. godine”, prisjetio se Beljo. 
Čališ i Beljo su kazali da nisu znali za logor Dretelj, niti su čuli da su Bošnjaci bili zatočeni u srednjoškolskom centru u Prozoru. Oni su rekli da ne znaju šta se 1993. godine dešavalo u gradu i vatrogasnom domu. 
“Bili smo na liniji i odlazili samo do obiteljskih kuća“, kazao je Čališ.
Tužilaštvo BiH tereti Jukića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je od jula do septembra 1993. godine, s drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz općine Prozor. 
Na ovom ročištu je svjedočio i Vlado Soldo, također bivši pripadnik HVO-a, koji nije u ratu poznavao optuženog, ali se ne sjeća da je ikada čuo da je on počinio neki ratni zločin. 
Suđenje se nastavlja 29. augusta, kada će svjedočiti pet novih svjedoka Odbrane.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English