Članak

Osporavanje izvještaja o stradalim Srebreničanima

20. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, branioci nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) pokušali su osporiti izvještaj istražitelja Dušana Janca o uzrocima smrti identifikovanih žrtava povezanih sa padom Srebrenice.

This post is also available in: English

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je veći broj osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama stradao u borbama tokom pokušaja kolone od više hiljada muškaraca i pripadnika 28. divizije Armije BiH (ABiH) da se probije iz obruča VRS-a oko Srebrenice, šumom ka Tuzli.

Nakon što mu je advokat Ivetić citirao njegov iskaz sa prethodnih suđenja da je pri proboju u koloni na različite načine smrtno stradalo “između 1.000 i 2.000” boraca, Janc je izjavio da je, po nalazima do kojih je došao, broj ubijenih iz kolone “oko 1.000”.

Janc, koji je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, 19. augusta, ostao je pri iskazu da je do aprila ove godine na tlu, duž putanje proboja kolone, bilo pronađeno 756 žrtava, od kojih su “neke bile strijeljane, neke ubijene u borbi, a neke počinile samoubistvo”. 

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN). Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i terorisanje građana Sarajeva.  

Mladićev branilac insistirao je da je veći broj Bošnjaka poginulih u borbama pokopan u sekundarnim masovnim grobnicama, u okviru legalne “asanacije” terena, odnosno prikupljanja i sahranjivanja leševa sa bojišta. Po Odbrani, te leševe je Tužilaštvo ubrojalo u žrtve pogubljenja.

Potvrđujući da zna da je asanacija bila predviđena zakonima bivše Jugoslavije, Janc je, međutim, uzvratio da asanaciju terena nije tokom istrage pomenuo nijedan svjedok, a da bi u prikupljanju i sahranjivanju tijela palih boraca moralo učestvovati mnogo ljudi. 

Ne opovrgavajući da je bilo Bošnjaka poginulih u borbama ili minskim poljima, te da su neki počinili samoubistva pri proboju iz Srebrenice, Janc je rekao da imena tih boraca, međutim, nisu uvrštena na spiskove žrtava iz Srebrenice pronađenih u masovnim grobnicama kod Zvornika.

Janc je kazao da je do aprila ove godine, DNK analizom posmrtnih ostataka, identifikovano 6.849 osoba stradalih poslije pada Srebrenice u ruke VRS-a u julu 1995. On je dodao da još oko 800 osoba nestalih nakon pada Srebrenice još nije pronađeno, niti identifikovano.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 21. augusta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English