Članak

Ubistvo iza kuće u Čarakovu

19. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u selu Čarakovo nedaleko od Prijedora, svjedokinja Državnog tužilaštva Bahra Mujdžić se prisjetila kako je njen sin Mirzan ubijen iza kuće u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Mujdžić je ispričala kako je u proljeće 1992. situacija u Čarakovu bila napeta, zbog čega su Bošnjaci sa tog područja noćivali u šumama. Ona je kazala da su u maju granatirana bošnjačka sela, kada je ubijen njen sin Bahrudin.

Oko dva mjeseca kasnije, kako je navela Mujdžić, trojica srpskih vojnika koje nije poznavala su došla do njene kuće u Čarakovu.

“Moj sin Mirzan je bio tu u kući do naše. Rekao je da neće da bježi jer nije kriv ni za što. Vojnici su stali pred kuću i jedan je pitao: ‘Čiča, šta ćemo s ovim?’, a drugi je kazao da ga odvedu iza kuće. Onda je vojnik sa šeširom odveo Mirzana i pitao ga gdje je narod. Mirzan je odgovorio da ne zna i onda ga je ovaj ubio”, prisjetila se svjedokinja.

Kasnije je vidjela veliki broj vojnika pored svoje kuće i saznala da su Bošnjaci ubijeni kod obližnje džamije.

Dragomir Soldat zvani Čiča optužen je sa Velemirom Đurićem i Zoranom Babićem da su od kraja aprila do septembra 1992. učestvovali u progonu, ubistvima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad civilima nesrpske nacionalnosti s područja općine Prijedor.

Oni su optuženi da su 23. jula 1992. godine, s još nekoliko osoba, izveli muškarce Bošnjake iz njihovih kuća u selu Čarakovo kod Prijedora i potom ih strijeljali pred džamijom u selu.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH je iskaz dao i Bego Mujdžić, sin svjedokinje Bahre. On se prisjetio da je 23. jula 1992. bio u bašti svog rođaka, nedaleko od kuća roditelja i brata Mirzana kada je čuo dolazak automobila.

“Čuo sam da se pozivaju ljudi, ali nisam izašao. Čuo sam da jedan vojnik pita: ‘Šta ćemo s ovim?’ i odgovor: ‘Vodi ga iza kuće.’ Onda su vojnici rekli: ‘Govori gdje su ljudi’, a moj brat je odgovorio: ‘Ne znam, matere mi moje.’ Tačno tada se čuo rafal. Onda sam čuo krik brata”, rekao je Bego Mujdžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English