Članak

Svjedok različito govorio

19. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, Odbrana Najdana Mlađenovića u sudski spis je uvrstila dvije izjave iz istrage svjedoka Šećana Salkića, koje su različite u odnosu na njegovo svjedočenje na suđenju.

This post is also available in: English

Branilac Dejan Bogdanović uvrstio je svjedokove iskaze o napadu na selu Hranča kod Bratunca date Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. godine i Tužilaštvu BiH 2011. godine.

On je pojasnio da postoji razlika u Salkićevom opisu osobe za koju vjeruje da je optuženi Mlađenović, te vremenu početka napada na Hranču. Branilac je dodao da je ove zapisnike koristio prilikom ispitivanja svjedoka.

Svjedok Salkić je na suđenju održanom u novembru 2012. izjavio da je vidio Mlađenovića 3. maja 1992. kako vojnicima prstom pokazuje na kuće koje je taj dan trebalo zapaliti u Hranči.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mlađenović 3. maja rukovodio napadom na selo Hranča u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. S Mlađenovićem je optužen Savo Živković, kojem je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela, te uništavanju njihove imovine.

Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, kojoj je pripadao i Živković.

Odbrana Mlađenovića će nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza sutra, 20. augusta.

Amer Jahić


This post is also available in: English