Članak

Problematičan, nepouzdan i pijan

25. Jula 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Busovače, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da optuženi Zoran Marinić nije bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Svjedok A je, kako je naveo, 1993. bio na dužnosti kada je od zaštićenog svjedoka B-3 čuo da su u zaseoku Jurićeve Bare ubijeni i ranjeni bošnjački civili.

“Zatekao sam se na radnom mjestu B-3. Tu je došao B-1 i tražio zaštitu od institucije u kojoj je radio B-3. Bojao se za svoj život zbog Zorana Marinića”, izjavio je A.

Ovaj svjedok je kazao kako Marinić nije bio pripadnik HVO-a, jer da jeste, on bi to znao zbog funkcije koju je obavljao.

“Marinić nije bio pripadnik brigade ‘Nikola Šubić Zrinjski’ niti postrojbi koje su djelovale na području Busovače. On je bio nepouzdan, često alkoholiziran, problematičan tip, a takve nismo mobilizirali u HVO”, pojasnio je svjedok A.

Zoranu Mariniću se sudi zajedno sa Zoranom Milićem, kao bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za sudjelovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače počinjenom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te protupravno i samovoljno uništavanje imovine.
 
Drugi svjedok Državnog tužilaštva, kome je Sud dodijelio pseudonim C, potvrdio je da se na zahtjevu za privođenje vojnika Zorana Marinića i Zorana Milića nalazi njegov potpis, ali se nije mogao sjetiti zašto su i da li su privođeni.

On je također kazao da Marinić nije bio u HVO-u.

“Po Busovači je kružila priča da je Marinić uradio to i to”, kazao je C odgovarajući na pitanje sudije Staniše Gluhajića.

Suđenje se nastavlja 29. augusta.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English