Članak

Upali u kuću i ubili starice

12. Jula 2013.00:00
Na suđenju za zločine na području Konjica, prvi svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi Ibro Macić pucao u starice u selu Blace.

This post is also available in: English

Salko Macić je ispričao kako je bio angažiran u jedinicu kojom je zapovijedao izvjesni Midhat Pirkić zvani Midke. On je oformio tim od 17 vojnika, na čije čelo je postavio izvjesnog Mirsada Fišića zvanog Kolumbo, i zapovjedio im da idu u akciju “čišćenja terena” kanjona Rakitnice.
Svjedok Macić, koji je postavljen za zamjenika Fišića, kazao je da su s njim u jedinici bili optuženi Osman Brkan i Ibro Macić, koji mu je rođak, te Šeho Macić, brat svjedoka. 
“Stigli smo u Blace. Zatekli smo spaljeno selo. Bili smo gladni i žedni, pa smo sjeli do jedne čatrnje da se napijemo vode. Rahmetli Halil Macić je hodao po selu i rekao: ‘Ovdje ima četnika’”, prisjetio se svjedok. 
Kako je dodao, u jednu kuću su ušli on, Ibro Macić, Šeho Macić, Halil Macić i Mirsad Fišić.
“Na kauču smo zatekli tri pokrivene babe. Imale su marame na glavi. U njih je prvi pucao Ibro Macić, a potom i Halil. Kolumbo je galamio na njih jer je htio da ispita starice”, kazao je Macić i dodao da su se ženama zatresle marame na glavi i da su klonule.
Kad su izašli iz kuće, sreli su pripadnike “crnokošuljaša“, takozvanu “Garinu ekipu”. 
“Onda sam ugledao Ibru i Halila kako idu od kuće iz koje je izlazio dim”, ispričao je Macić, navodeći da nije vidio da li su njih dvojica zapalili kuću i starice.
Svjedok je izjavio kako je jednu kravu zadržao optuženi Osman Brkan, ali da njega nije vidio u kući u kojoj su ubijene starice. 
Brkan i Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.
Maciću je na teret stavljeno i učešće u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu od aprila do oktobra 1993. godine. 
Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić zašto je u izjavi datoj službi sigurnosti Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1992. godine rekao da su pripadnici njegove jedinice ubili šest starica, svjedok je kazao kako je bio primoran da tako napiše u izjavi da HVO nema ništa s tim, kako bi ga primili u “jedinicu kod Gare”. 
Odgovarajući na upit Fadila Abaza, advokata drugooptuženog Macića, svjedok je rekao da je optuženi imao “pušku tandžaru”, a ne automatsko oružje, kako je ranije izjavio. 
Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English