Članak

Za dva sata prikupljeno 400 potpisa

29. Juna 2013.00:00
Blizu 400 potpisa prikupljeno je za dva sata u Sarajevu prvog dana potpisivanje peticije u okviru kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

This post is also available in: English

Svojim potpisima građani su podržali kampanju Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN), čiji je cilj da se zaustavi uskraćivanje i selektovanje informacija sa suđenja za ratne zločine, organizovani kriminal i druga krivična djela.

BIRN prikupljanjem potpisa želi dokazati da za ova suđenja postoji interes javnosti i da građani ne podržavaju uskraćivanje podataka o identitetu optuženih i snimaka iz sudnica.    

Današnje prikupljanje potpisa ispred Katedrale trajalo je kraće od planiranog zbog kiše, ali će ove aktivnosti biti nastavljene svake srijede i subote.   

BIRN je u srijedu 26. juna zvanično pokrenuo kampanju, jer sudovi i tužilaštva sve više zatvaraju vrata za javnost.   

Otvorenost pravosudnih institucija prema javnosti proteklih godina sve više se gubi nakon što je Tužilaštvo BiH odlučilo da sakrije optužnice od očiju javnosti, a Sud BiH usvojio pravilnike na osnovu kojih se imena optuženih, te nazivi gradova i institucija zamjenjuju inicijalima, a audio i video snimci sa suđenja izdaju u trajanju od samo deset minuta.

U takvim okolnostima mediji su onemogućeni da objektivno, potpuno i precizno informišu javnosti o postupcima za ratne zločine, organizovani kriminal, terorizam i druga teška krivična djela.

Više informacija o kampanji dostupno je na facebook stranici Stop cenzuri o ratnim zločinima.

This post is also available in: English