Članak

Poziv vojnicima s automatskom puškom

19. Juna 2013.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio kako je, dok je bio na liniji kada su selo Petkovci kod Zvornika dovedeni zarobljenici, bila priča da “ko ima automatsku pušku”, može ići u selo.

This post is also available in: English

Miloš Ivanović, bivši vojnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naveo je da je jedan vojnik sa obližnje linije otišao u selo, ali se ubrzo vratio.

“Čujem vijest vratio se Mirko, nije imao automatsku pušku. Rekao je da je vidio dolje naroda”, kazao je svjedok, koji je na liniji bio od 12. do 18. jula 1995. godine, uz kraće odlaske kući.

On je pojasnio da su zarobljenici bili kod Doma kulture, koji se nalazio preko puta komande Šestog bataljona.

Svjedok je dodao da je samo nekoliko vojnika na liniji imalo automatsku pušku, a ostali poluatomatsku. Precizirao je da navodi kako oni koji imaju automatsku pušku mogu ići u selo nije bila naredba.

Ivanović je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću i i Marku Miloševiću, optuženima za učešće u zločinima na brani u Petkovcima kod Zvornika, gdje je sredinom jula 1995. pogubljeno oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da, dok je bio na liniji, nije od komandira čete čuo “da ko ima automatsku pušku, treba ići u Petkovce”. Dodao je da nema saznanja da je komandant Stanišić izdavao naređenja vojnicima koja se tiču zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 17. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English