Članak

Sljedeće sedmice presuda za genocid

14. Juna 2013.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH sljedeće sedmice izreći će presudu Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Presuda Ivanoviću, bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), zakazana je za ponedjeljak, 17. juni.

Ivanović je prvostepenom presudom bio osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zarobljavanju, sprovođenju i čuvanju straže kod skladišta u selu Kravica 13. jula 1995., gdje je oko 1.000 Bošnjaka ubijeno. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Istog dana, Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijet će žalbe na presudu kojom je Jasko Gazdić osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina u Foči. Gazdić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno je osuđen za silovanje tri ženske osobe, te pomaganje u jednom silovanju.

Za ponedjeljak je zakazano i ročište za razmatranje prijedloga o produženju pritvora Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koje Tužilaštvo BiH optužuje za zločine nad civilima i zarobljenicima srpske i hrvatske nacionalnosti na području Igmana 1993. godine.  

Nakon što je Tužilaštvo okončalo dokazni postupak protiv Edina Džeke, u utorak, 18. juna, biće održano ročište na kojem će biti riječi o planu provođenja dokaza Odbrane. Džeko, bivši vojnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za zločine u Konjicu i Jablanici.

Istog dana nastavljaju se suđenja Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, kojima se sudi za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju, zatvaranju, mučenju i prisilnim nestancima od aprila do juna 1992. na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH će u srijedu, 19. juna, nastaviti izvođenje dokaza na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Stanišić i Milošević optuženi su za učešće u zločinima na brani u Petkovcima kod Zvornika, gdje je sredinom jula 1995. pogubljeno oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Zoran Malinić i Zoran Milić, nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za zločine u Busovači, u sudnici će se pojaviti u četvrtak, 20. juna.

Naredne sedmice će biti nastavljena i obnovljena suđenja Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženima za zločine u Ključu, te Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, kojima se sudi za zločine u Kalinoviku.

Denis Džidić


This post is also available in: English