Članak

Svjedočenje o Bojadžićevom ubodu nožem

13. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako mu je optuženi Nihad Bojadžić zabio nož u nogu dok je bio na ispitivanju nakon zarobljavanja u junu 1993. godine.

This post is also available in: English

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojem je dodijeljen pseudonim C, rekao je kako je sa dvije osobe došao krupniji muškarac u uniformi, kojeg nije poznavao.

“Tada uopće nisam znao ko je Nihad. Vidio sam plavog krupnog čovjeka u uniformi”, naveo je svjedok i dodao da je saznao da se preziva Bojadžić.

Poslije ovog događaja, kako je rekao, trebao je biti razmijenjen, te ga je u Španski bataljon UNPROFOR-a iz Muzeja “Bitka na Neretvi” odveo Nihad, kojeg je čuo kako se sredstvom veze obraća “ovdje pukovnik Nihad Bojadžić”.

Svjedok je pojasnio da ga je, u prostorijama civilne ili vojne policije u Jablanici, Sejo Branković ispitivao o broju vojnika HVO-a na terenu gdje je zarobljen. Kako je rekao, ubrzo je došao Salem, kojem ne zna prezime, a potom optuženi, koji je uzeo nož od jedne osobe s kojom je došao i počeo mu mahati iznad glave i prijetiti.

“Onda mi je zabio nož u lijevu natkoljenicu”, rekao je on.

Po izlasku Bojadžića ispitivanje se nastavilo, te je po njegovom okončanju, svjedok, kako je dodao, odvezen u bolnicu u Jablanici, gdje mu je pružena pomoć, a potom zatvoren u podrumske prostorije muzeja.

Nakon više postavljenih pitanja Odbrane, svjedok je ostavio mogućnost da je u prostoriji bio i izvjesni Dedo, upravnik zatvora formiranog u muzeju, ali da ga on nije ubo nožem. Braniteljica Edina Rešidović je navela da je u svjedokovoj medicinskoj dokumentaciji iz 2005. navedeno da je “ranjen nožem od strane upravitelja”.

Svjedok se prisjetio i događaja ispred muzeja kada mu je u posjetu došao prijatelj. Prema njegovim riječima, bilo je prisutno više osoba, među kojima i Bojadžić, koji je jednoj ženi govorio da uzme lopatu i da ga udara, što je ona odbila. Potom mu je uperio pištolj u glavu i pritisnuo obarač, ali u cijevi nije bilo metka.

“On je uvijek bio prepotentan i bahat”, rekao je svjedok.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je, između ostalog, za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Svjedok C je ispričao kako su ga jedne prilike ubacili u gepek vozila i odvezli u neki objekat u Jablanici. 

“Nihad me pitao koga poznajem i udario me koljenom među noge. Rekao sam da poznajem Arifa Pašalića, Safeta Oručevića i Seju Brankovića. Izveden sam vani i svezan za željezni stub. Deba, Zukin vojnik, to je uradio. Tukli su me po leđima, ali ne znam ko”, dodao je on.

Svjedok je rekao da se više puta spominjala njegova razmjena dok je bio u muzeju, ali da se to dogodilo u martu 1994. godine, kada su razmijenjeni i drugi zarobljenici.

Javnost je bila isključena sa suđenja kada je svjedok C govorio o događajima nakon dovođenja Hrvata iz sela Doljani kod Jablanice krajem jula 1993.

Suđenje se nastavlja 27. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English