Članak

Koštana bolnica van zone odgovornosti

12. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Odbrane izjavio je kako Koštana bolnica, gdje su zatvarani muškarci, nije bila u zoni odgovornosti jedinice kojom je zapovijedao optuženi Veselko Raguž – Četvrte bojne Prve brigade “Knez

This post is also available in: English

Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Svjedok Vidoje Proleta je rekao kako pripadnici ove brigade u julu 1993. godine nisu mogli biti u Koštanoj bolnici jer je tada bila donesena naredba o punoj borbenoj gotovosti na svim položajima prema srpskim linijama.

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, ko je boravio u Koštanoj bolnici, svjedok je odgovorio da je tamo bila stacionirana Vojna policija, koja je bila u sastavu Prve brigade “Knez Domagoj”, ali je djelovala kao samostalna jedinica.

Veselko Raguž, bivši komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, i Ivo Raguž, bivši pripadnik te brigade, optuženi su da su u julu i augustu 1993. učestvovali u zločinima nad civilima u Stocu i Čapljini.

U optužnici je navedeno da je Veselko Raguž naređivao, pomagao ili učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, dok je Ivo Raguž optužen da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Svjedok Ilija Bošković je kazao kako je bio pripadnik Pete bojne Prve brigade “Knez Domagoj”, te da ga je, kada je došao na dopust, komšija Ibro Selimić obavijestio da “želi da se preda”.

“Otišao sam do prvog punkta gdje je bila Vojna policija, obavijestio ih o tome i oni su otišli po njega”, kazao je Bošković.

Na pitanje tužiteljice Remzije Smailagić da li je komšija odveden u Koštanu bolnicu a potom u logor Dretelj, Bošković je odgovorio da ne zna gdje su ga odveli.

Svjedok Dragan Palameta, koji je 1993. godine bio vozač pri Četvrtoj bojnoj brigade “Knez Domagoj“, kazao je da su zona odgovornosti Četvrte bojne, kojom je komandovao Veselko Raguž, bili Ošanići i Komanja brdo, te da van te zone bojna nije djelovala.

“Krenuo sam da se javim u bazu u Stolac, jer sam bio na dopustu, i tamo sam sreo Veselka. On nam je izdao naredbu da idemo u izviđanje u Ošaniće, i tamo smo bili cijelu noć”, kazao je Palameta govoreći o susretu 13. jula 1993. godine.

Suđenje se nastavlja 26. juna.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English