Članak

Šešeljev cilj bila “Velika Srbija”

10. Juna 2013.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Vojislav Šešelj potvrdio je da je imao cilj stvaranja “Velike Srbije”, u koju bi ušle “srpska Bosna, srpska Hercegovina, srpska Makedonija, srpska Crna Gora” i veliki dijelovi Hrvatske.

This post is also available in: English

“To je bio i ostao moj generalni cilj, ali ne generalni cilj Srbije i srpskog rukovodstva. To je cilj Srpske radikalne stranke, ali nijedne druge partije”, kazao je Šešelj odgovarajući na pitanja tužioca Alana Tiegera. On je izjavio i kako u njegovoj Srbiji ne bi bilo nacionalnih manjina, već “nacionalno jedinstvo i sloga Srba pravoslavaca, Srba katolika, Srba muslimana i Srba ateista”.

Šešelju, bivšem lideru Srpske radikalne stranke, sudi se u Haškom tribunalu za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

On je izjavio i da je ogromna većina Hrvata slijedila režim “pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i ustašku ideologiju”, dok je Bošnjake nazvao “Srbima koji su prešli na islam”.

“Ja i danas mislim da je Drina rijeka koja prolazi kroz srce Srbije. Granica na njoj je vještačka i ne može opstati. Niko ne može trajno podijeliti srpski narod”, rekao je Šešelj.

On je svjedočio na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema Šešeljevim riječima, pokojni predsjednik Srbije Slobodan Milošević pružio je tokom ratova u Hrvatskoj i BiH ključnu pomoć tamošnjim Srbima.

“Bez pomoći Srbije, ni Republika Srpska ni Republika Srpska Krajina ne bi mogle opstati”, kazao je Šešelj.

Tužilac Tieger je potom Šešelju predočio njegovu izjavu iz BBC-jeve serije “Smrt Jugoslavije” da mu je direktno Milošević 1992. tražio da šalje dobrovoljce u BiH, te da je napad na Zvornik u aprilu te godine bio “planiran u Beogradu”. Šešelj je odgovorio da je ta izjava “prenaglašena” te da ju je rekao zbog sukoba sa Miloševićem.

Tužilac Tieger podsjetio je Šešelja da je, uoči rata, prijetio protjerivanjem Bošnjaka do Anadolije, a svjedok je na to uzvratio da se to odnosilo na “panislamiste, a ne sve Muslimane”.

“Pozivao sam Muslimane da se ne upuštaju u rat sa Srbima, da će najviše stradati. I stradali su – od 100.000 žrtava, 50.000 do 60.000 su Muslimani. Htio sam da ih odvratim od rata i otcijepljenja BiH. Nije se bez volje Srba mogla BiH otcjepiti od Jugoslavije. Moje prijetnje bile su sračunate da ne dođe do rata”, rekao je Šešelj.

Dok ga je dodatno ispitivao optuženi, Šešelj je tvrdio da Karadžić nije imao nikakvog uticaja na napad na Zvornik. Negirajući postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za progon Hrvata i Bošnjaka iz dijelova Hrvatske i BiH koje su Srbi smatrali svojim, Šešelj je premještanje populacije pripisao “prirodnoj podjeli stanovništva”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 11. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English