Članak

Alibi optuženom Senadu Hakaloviću

10. Juna 2013.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Odbrane dao je alibi optuženom Senadu Hakaloviću, navodeći da on 16. aprila 1993. nije bio u selu Trusina (općina Konjic), gdje je počinjen zločin.

This post is also available in: English

Svjedok Edin Čolak kazao je da je Hakalovića vidio na položaju u Buturović Polju, nedaleko od Trusine. 

“Obilaskom linije sam i njega vidio”, rekao je svjedok Hakalovićeve Odbrane i dodao da niko od tih vojnika nije dobio naređenje da učestvuje u akciji u Trusini.

Svjedok, koji je kao i Hakalović bio pripadnik 45. brigade ABiH, kazao je da su sukobi sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) počeli 12. aprila 1993., te da niko nije mogao napustiti Buturović Polje prije 16. aprila.

Prema optužnici, Senad Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade ABiH, Ivanu Drlji je u Trusini kazao da s dvojicom vojnika pozove neke mještane, koji su kasnije strijeljani u zaseoku Gaj.  

Za napad na Trusinu, kada je ubijeno 18 civila i četiri zarobljena vojnika HVO-a, zajedno s Hakalovićem sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”.

Nakon hapšenja Hakalovića 2009. godine, svjedok je, kako je ispričao, dao izjavu njegovom braniocu Kadriji Koliću, a dva mjeseca poslije Tužilaštvu BiH.

“Isto sam rekao da je bio u Buturović Polju, a ne u Trusini”, naveo je svjedok.

Drugi svjedok Ismet Redžić, nekadašnji vojnik 45. brigade ABiH, kazao je da optuženog Hakalovića nije vidio među vojnicima koji su krenuli prema Trusini. 

On se prisjetio da je noć prije akcije čuvao stražu na obližnjem brdu Marevac, te da je u jutarnjim satima otišao u selo Gostoviće, gdje je vidio nepoznate vojnike, za koje je saznao da pripadaju jedinici “Zulfikar”.

Nakon što su nepoznati vojnici krenuli prema Trusini, svjedok je rekao da je bio u grupi koja je kao ispomoć otišla na obližnje brdo.

“Ubrzo je dolje počelo da puca, čule su se neke eksplozije. Nije dugo trajalo”, prisjetio se Redžić, dodavši da im je neko javio “da je dolje sve završeno, da su pobili sve”.

On je naveo da je, 15-ak dana prije akcije u Trusini, počeo čuvati stražu na Marevcu, a slobodno vrijeme provodili su u selu Gostovići. Kako je kazao, tada nije viđao optuženog Hakalovića, ali jeste njegovog brata Seada.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. juli.

Amer Jahić


This post is also available in: English