Članak

Moguće još jedno priznanje krivice

7. Juna 2013.00:00
Saša Zečević, koji je nepravomoćno osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistava na Korićanskim stijenama, razmišlja da li će priznati krivicu, odnosno nagoditi se sa Tužilaštvom BiH.

This post is also available in: English

Zečević, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, razgovarao je sa tužiteljicom Slavicom Terzić o priznanju krivice tokom pauze na ročištu kada su razmatrane žalbe na prvostepenu presudu.

“Prvi put sam raspravljao o sporazumu sa tužiteljicom. Moram da razmislim o svemu”, rekao je Zečević obraćajući se Apelacionom vijeću.

Ročište kada će biti poznato da li je Zečević postigao sporazum sa Tužilaštvom BiH zakazano je za 1. juli.

Na ovom suđenju sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH postigao je Radoslav Knežević, koji je prvostepenom presudom osuđen na 23 godine zatvora.

Na Korićanskim stijenama je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 muškaraca, uglavnom Bošnjaka, koji su izdvojeni iz konvoja što se iz Prijedora kretao prema Travniku.

Pored Zečevića i Kneževića, za zločine na Korićanskim stijenama osuđen je na 23 godine i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni krivice.

Svi osim Topole, za kojeg Tužilaštvo tvrdi da je bio stražar u logoru Trnopolje, bili su pripadnici interventnog voda prijedorske policije.

Tužiteljica Terzić je u žalbi za dvojicu oslobođenih zatražila osuđujuću kaznu ili ponovno suđenje, a za Ljepoju “dužu” zatvorsku kaznu.

Branilac Izet Baždarević je naveo da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenice u vezi sa osuđujućim dijelom presude koji je izrečen Ljepoji. Dodao je da optuženi nije bio na mjestu razdvajanja muškaraca niti je sudjelovao u ubistvima, jer se autobus u kojem je bio pratilac civila ranije pokvario, te je sa vozačem ostao na tom mjestu.

Odbrane Čivčića i Topole ocijenile su neosnovanim žalbe Tužilaštva.

“Jedini ispravan i logičan zaključak je da nije dokazana odgovornost Čivčića”, rekao je njegov branilac Savan Zec.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English