Članak

Masakr civila u Kotor-Varoši

4. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je, u okviru pobijanja dokaza Odbrane, kazao kako je u selu Serdari izvršen “masakr nad civilima” a ne napad na srpsku vojsku.

This post is also available in: English

Svjedok Slobodan Župljanin, bivši pripadnik Drugog pješadijskog bataljona 122. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je Sudu kako je njegova jedinica na to područje došla sa zadatkom obezbjeđivanja putne komunikacije Teslić – Kotor-Varoš – Banja Luka, kao i zbog razoružavanja stanovništva.

On je kazao kako su stanovnici okolnih sela pozivani da predaju oružje, te iskažu lojalnost srpskoj vlasti, koja je garantovala bezbjednost. Prema njegovom iskazu, sedam bošnjačkih sela i četiri hrvatska su iskazala lojalnost.

“U prvoj polovini juna 1992. godine, nisu se svi odazvali da predaju oružje, te je taj period obilovao incidentima”, naveo je svjedok.

Kako je ustvrdio Župljanin, u početku je postojala ideja oko podjele Kotor-Varoši na lijevu i desnu stranu, međutim, to je bilo vrlo nerealno, jer se cijelo područje sastoji od miješanih sela.

“Lijevo od rijeke Vrbanje je trebao biti muslimansko-hrvatski dio, dok je desno od Vrbanje trebala biti srpska civilna vlast”, objasnio je on.

Župljanin je rekao kako se 11. juna 1992. desio “strašan zločin”, kada je ubijen jedan srpski čobanin, kojeg su “muslimani najprije ranili, a potom zaklali”.

“Tog dana je srpska vlast preuzela Kotor-Varoš”, dodao je on.

Za napad na selo Serdari 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila, Državno tužilaštvo tereti Fikreta Planinčića, Rasima Lisančića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO).

Za dešavanja u selu Serdari 17. septembra 1992., svjedok Župljanin je kazao da je čuo isto jutro, te ustvrdio da u selu nije postojao nijedan vojni cilj koji bi bio povod napada.

“U tom selu živjeli su starci i djeca. Bio je jedan vojnik iz naše čete koji je dobio dopust da ide kući jer se oženio”, kazao je svjedok.

Župljanin je naveo da je na selo Serdari izvršen masakr staraca i djece, te da nije tačno da se radilo o napadu na srpske snage.

Odbrana će ovog svjedoka ispitati u nastavku suđenja 11. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English