Članak

Logičnost postavljanja snajpera

4. Juna 2013.00:00
Tužioci Međunarodnog suda u Haagu su na suđenju Radovanu Karadžiću pobijali iskaz balističkog eksperta Odbrane Mileta Poparića da Vojska Republike Srpske (VRS) nije odgovorna za 17 snajperskih napada na civile u Sarajevu.

This post is also available in: English

Prema optužnici protiv Karadžića, koji je bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, napadi su, uz dugotrajno granatiranje, bili dio kampanje terora koju je VRS sprovodila nad stanovništvom Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Na tvrdnju Poparića da je 18. novembra 1994. godine, u unakrsnoj vatri u centru Sarajeva, ranjena Dženana Sokolović i – istim hicem, koji joj je prošao kroz tijelo – ubijen njen sedmogodišnji sin Nermin Divović, tužiteljka Caroline Edgerton predočila je svjedoku izvještaj UNPROFOR-a po kojem su hitac ispalili snajperisti VRS-a sa Grbavice.

Pucnjava koja se sa poprišta događaja čula na filmu, na koji se Poparić oslanjao, poticala je, prema istom dokumentu, od francuskog antisnajperskog tima, koji je uzvratio vatrom na srpske položaje.

Karadžićev ekspert izjavio je da nema razloga da ne vjeruje u pouzdanost izvještaja UNPROFOR-a, ali je ostao i pri iskazu da u navedenom slučaju ima mnogo kontradiktornosti i da je nemoguće utvrditi šta se stvarno dogodilo.

Na podsjećanje tužiteljke da je sama Sokolovićeva izjavila da je metak doletio iz pravca zgrade “Metalka” na Grbavici, gdje su bili snajperi VRS-a, svjedok je uzvratio da je ona dala više različitih izjava.

Iako mu je Edgerton citirala izvještaje UNPROFOR-a, po kojima su hici na tramvaje u centru Sarajeva u nekoliko incidenata 1994. i 1995. godine bili ispaljeni sa srpskih položaja preko Miljacke, Poparić je tvrdio da tragovi na vozilima i zemlji pokazuju da su hici došli sa zgrade Izvršnog vijeća, koja je bila pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Zastupnica Optužbe osvrnula se i na tvrdnju balističara Odbrane da metak koji je 11. jula 1993. na Dobrinji ubio 46-godišnju Muniru Zameticu dok je iz rijeke zahvatala vodu, nije mogao doći sa zvonika pravoslavne crkve, zato što tamo nije bilo logično postaviti snajper.

Iz dokumenta ABiH o položajima VRS-a na tom području Edgerton je pročitala da je na crkvenom zvoniku bio ne samo snajper nego i protivavionski mitraljez.

Osporavajući Poparićev nalaz da mjesto na kojem su 3. septembra 1993. jednim hicem ranjene majka i kći, Nafa i Elma Tarić, nije bilo vidljivo sa položaja VRS-a, tužiteljka je u sudnici prikazala fotografiju koja, kako je rekla, pokazuje “jasnu liniju vidljivosti”. Ekspert Odbrane to je negirao.

Naredno suđenje Karadžiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH te uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce, zakazano je za 5. juni.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English