Članak

Zapalili kuću i maltretirali porodicu

30. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine na području Busovače, zaštićeni svjedok B-1 je ispričao kako su mu optuženi Zoran Marinić i još jedan vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zapalili kuću i maltretirali porodicu.

This post is also available in: English

“Bio sam u kući sa ženom i troje djece kada su 26. aprila 1993. oko 23 sata na vrata zalupala dvojica vojnika HVO-a. Predstavili su se kao vojna policija”, rekao je svjedok i dodao da je, kada su vojnici provalili u kuću, pobjegao kroz prozor i otišao kod komšije.  

Svjedok B-1 je kazao da se ubrzo vratio i iz dvorišta, kroz prozor kuhinje, posmatrao šta se dešava u kući.

“Ovaj drugi mi je ženi stavio nož pod grlo. Maltretirali su ih, pa je kćerka rekla: ‘Što nas ne pobijete?’ Žena mi je poslije ispričala da je Zoranu Mariniću rekla da ga je hranila kao majka, na šta joj je on odgovorio: ‘Šuti, vi trebate biti pobijeni’”, prisjetio se B-1.

Njemu je supruga ispričala kako je Marinić zapalio zavjesu i da je počela gorjeti kuća.

Svjedok je kazao da je vidio dvojicu vojnika kad su izašli iz kuće i pucali u njen krov zapaljivim mecima.

Jedan od vojnika je, kako je rekao svjedok, bio Zoran Marinić, koga je odranije poznavao, dok je kasnije od Pere Božića i drugih komšija saznao da se drugi vojnik zvao Zoran Milić.

Marinić i Milić su kao bivši pripadnici HVO-a optuženi za sudjelovanje u ubistvima četiri osobe bošnjačke nacionalnosti počinjenim na području Busovače tokom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te protupravno i samovoljno uništavanje imovine.

Svjedok B-1 je rekao da je, nakon što mu je zapaljena kuća, porodicu poslao u šumu, gdje im se pridružio. Tada je ugledao kako gori kuća porodice Topalović i kako iz nje iznose tijela.

On se prisjetio kako je, dok je išao prema šumi, pored njega prošla plava “lada karavan” koja je, prema njegovim saznanjima, pripadala Mariniću, ali nije vidio ko se u njoj nalazi.

B-1 je kazao da je kasnije saznao da su u kući Topalovića dvije osobe ubijene, a tri ranjene, od kojih su kasnije dvije preminule.

Na pitanje Odbrane optuženog Marinića da li je čuo pucnje, svjedok je odgovorio da nije.

Slavko Ašćerić, advokat drugooptuženog Milića, konstatovao je kako svjedok u ranijim izjavama nije spominjao Zorana Milića.

“Ja sam prvo govorio ‘neki Mirko’, jer sam tako čuo”, odgovorio je svjedok i dodao kako su neke njegove izjave date u Haškom tribunalu pogrešno prevedene.

Nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Zorana Milića iznijela je Enra Mehmedika-Suljić, vještakinja neuropsihijatrica, koja je konstatovala da je on sposoban za suđenje uz pauze.

“Pacijent može da rekonstruiše sve događaje koji su se ranije dešavali. Na pitanja odgovara kratko, logično. Nema poremećaja svijesti koji bi uticao na praćenje suđenja”, pojasnila je Mehmedika-Suljić.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English