Članak

Svjedok nije vidio Senada Hakalovića u Trusini

27. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja šestorici nekadašnjih vojnika Armije BiH (BiH), svjedok Odbrane je rekao da tokom napada na selo Trusina kod Konjica nije vidio optuženog Senada Hakalovića.

This post is also available in: English

Redžo Poturović, zajednički svjedok Odbrana Hakalovića i Nihada Bojadžića, kazao je da je bio u svojoj kući u Trusini kada je čuo pucnjavu, a potom izašao i vidio vojnike ABiH za koje je ubrzo saznao da su iz jedinice “Zulfikar”, te im se priključio.

Usput je, kako je ispričao, sreo Seida Padalovića, nekadašnjeg komandanta jedinice “Tigrovi” ABiH, koji mu je naredio da ode do obližnjeg sela Gostović po municiju. Nakon što je to uradio, svjedok se vratio u selo, gdje je sreo Seada Hakalovića, brata optuženog Senada.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Budimir, svjedok je rekao da za vrijeme napada nije bio u zaseoku Gaj i da ne zna ko je od vojnika tu bio. On je naveo da mu je poznato da su Ivan Drljo, Željko Blažević i Zdravko Drljo strijeljani.

Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica”, na teret je stavljeno da je Ivanu Drlji zvanom Crni, kojeg je poznavao od djetinjstva, kazao da u pratnji njemu dvojice nepoznatih vojnika ode u selo i pozove neke mještane. Nakon što je s njima došao u zaseok Gaj, strijeljani su.

Prema optužnici, u napadu ABiH na selo Trusina 16. aprila 1993. ubijeno je 18 civila hrvatske nacionalnosti i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Svjedok je naveo da je čuo kako je vojnik Samko, koji je nakon ranjavanja u Trusini preminuo, predvodio jedinicu “Zulfikar”.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik jedinice “Zulfikar”, prema optužnici, naredio je vojnicima da napadnu Trusinu i rekao im da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze sa obližnjeg brda rukovodio napadom.

Optuženi Zulfikar Ališpago postavljao je pitanja svjedoku, koja, kako ga je upozoravala Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskim vijećem, nemaju veze sa njegovom komandnom odgovornošću.

Nakon što mu je zabranila dalje ispitivanje, optuženi je kazao da će izaći iz sudnice, smatrajući da mu je ugroženo pravo na odbranu. On je to i učinio nakon što mu je Marenić dopustila.

Tužilaštvo BiH Ališpagu tereti što, kao komandant jedinice “Zulfikar” , nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni podređene vojnike koji su počinili zločin.

Mustafa Hakalović, drugi svjedok Odbrane Hakalovića i Bojadžića, naveo je da nije vidio optuženog Hakalovića 16. aprila 1993. godine.

Njegov zadatak, kako je rekao, bio je da sa vojnicima preuzme brdo iznad Trusine, što su i učinili. Svjedok, koji je u bližen srodstvu sa optuženim Hakalovićem, dodao je da na brdu Križ nije vidio vojnike HVO-a.

Zajedno sa Hakalovićem, Bojadžićem i Ališpagom, za zločine počinjene u Trusini, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim vojnicima jedinice “Zulfikar”.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juni.

Amer Jahić


This post is also available in: English