Članak

Ponuda za ubijanje kao osveta za sina

22. Maja 2013.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je njegov šurak odbio ponudu za ubijanje kao osvetu za poginulog sina.

This post is also available in: English

Cvjetko Savić, bivši pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da nije ništa vidio u vezi sa zarobljenicima u selu Petkovci kod Zvornika, jer je do kraja jula 1995. bio na položaju. 

U vezi s pozivima za ubijanje u Petkovcima, svjedok je prvobitno kazao da se ne sjeća razgovora o tome sa šurakom Perom. 

“Nije Pero govorio da su njega negdje zvali”, odgovorio je svjedok.

Tužilac Predrag Tomić je potom podsjetio Savića na svjedočenje u istrazi koje je snimano, te je iz transkripta pročitao da je “neko Peri govorio da ubijanjem može osvetiti sina, što je on odbio”. 

Svjedok je odgovorio da, ako je tako navedeno, ostaje kod izjave iz istrage, iako je prethodno rekao da mu je Perina žena pričala o ponudi za ubijanje.

“Uglavnom, čovjek nije ubijao nikoga”, kazao je svjedok, koji nije znao odgovoriti na koje ljude se odnosio poziv za ubijanje.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Stanišića, svjedok je rekao da nikada nije čuo da je neko od mještana ili pripadnika Šestog bataljona “išao da ubija”. On je potvrdio da je Stanišić bio komandant Šestog bataljona.

Prema optužnici, zarobljenici iz Srebrenice su prije odvođenja na branu kod sela Petkovci, gdje ih je oko 1.000 ubijeno, bili držani u novoj školi i Domu kulture u selu.

Tužilaštvo BiH tereti Stanišića, bivšeg komandanta Šestog bataljona, i njegovog zamjenika Miloševića da su znali za planirano pogubljenje, te da je pod njihovom komandom organizovano praćenje zarobljenika do brane. 

Drugi svjedok Boško Jokić prisjetio se prolaska kroz Petkovce u drugoj polovini jula 1995., te razgovora s djecom koja su bila na igralištu nove škole.

“Jedno dijete je reklo u smislu: ‘Bole, ovdje je bilo krvi.’ Pokazao je na rub igrališta”, kazao je svjedok. 

Među ljudima se “šuškalo da je bilo nekih dešavanja u Pilici, Petkovcima, da su dovođeni ljudi”, rekao je svjedok Jokić.

On je kazao da nikada nije čuo da je optuženi Stanišić izdao neku naredbu u vezi sa zarobljenicima iz Srebrenice.

Suđenje se nastavlja 29. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English