Članak

Svjedoci žele doći ali im treba prevoz

21. Maja 2013.00:00
Nastavak suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu je odgođen jer pozvani svjedoci Tužilaštva BiH ponovo nisu došli.

This post is also available in: English

Tužilac Mirko Lečić je izjavio da je lično sa istražiteljem posjetio četiri svjedoka koji žive u Priboju (Srbija) i Višegradu.

“Oni su rekli da su voljni svjedočiti. Mene je jako iznenadilo što se nisu pojavila ova tri svjedoka iz Priboja”, rekao je Lečić.

Tužilac je sugerisao da su svjedoci lošeg imovnog stanja i da bi im trebalo obezbijediti prevoz, kao i svjedoku iz Višegrada, koji se jako teško kreće.   

“Optuženi je u pritvoru, veliki su troškovi održavanja ročišta. Mi nismo u mogućnosti da odugovlačimo postupak. Shvatam da ste vi treći po redu tužilac u ovom predmetu, ali do idućeg utorka obezbijedite ova tri svjedoka iz Priboja”, kazao je tužiocu Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optuženi Krsmanović obratio se Vijeću s molbom da ponovo razmotri njegov zahtjev za odlazak na snimanje u bolnicu, ali mu je objašnjeno da je to uskraćeno svim optuženima odlukom predsjednika Suda BiH zbog troškova.

Krsmanoviću, kojem su, kao bivšem pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljena ubistva, silovanja i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva u Višegradu, suđenje će biti nastavljeno 28. maja.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English