Članak

Ratni zločin ili premlaćivanje pod zastarom

15. Maja 2013.00:00
Na žalbenoj sjednici trojici optuženih za zločin počinjen u Srebreniku, Optužba je pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zatražila povećanje kazne, dok su Odbrane predložile oslobađanje ili obnovu suđenja.

This post is also available in: English

Žalbe su iznesene na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli, koji je u septembru 2012. proglasio Hameda Salihovića, Nedžada Orića i Azema Ahmića krivima za ratni zločin protiv civila počinjen 17. jula 1995. godine.

Orić je osuđen na tri, a Salihović i Ahmić na po godinu dana zatvora zbog premlaćivanja Save Tešića, kojeg su iz dvorišta njegove kuće u Jasenici u besvjesnom stanju odveli u mjesto Ciljuge, gdje mu je nepoznata osoba prerezala vrat, nakon čega je iskrvario.

“Smatramo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenice, ali da nije izrečena odgovarajuća sankcija”, kazala je federalna tužiteljica Hajrija Hadžiomerović-Muftić, predlažući da Vrhovni sud FBiH poveća kazne.

Odbrana prvooptuženog Salihovića nije uložila žalbu na presudu, dok su Odbrane Orića i Ahmića u svojim žalbama ocijenile da prvostepeni sud nije pravilno utvrdio činjenice, te da je došlo do niza povreda zakona i postupka.

“Sud proizvoljno zaključuje da se djelo desilo za vrijeme rata, a morao je obrazložiti zašto je ovo djelo ratnog zločina. Ono mora biti povezano sa sukobom. Ovdje se ne radi o sukobu, nego o useljenju u tuđi stan”, kazala je braniteljica Vasvija Vidović.

Ona je istakla da bi ovo djelo moglo biti okvalifikovano kao nanošenje teških povreda, učestvovanje u tuči i slično, a nikako kao ratni zločin, te da Optužba treba biti odbijena, s obzirom da je nastupila zastara za druga krivična djela.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi su Tešića napali jer nije odobrio smještaj izbjeglica iz Srebrenice u svoju kuću.

Vidović je, kao i Ahmićev branilac Šaban Mujčinović, ocijenio da prvostepeno vijeće nije objasnilo kako je zaključilo da je oštećeni bio civil srpske nacionalnosti, da su optuženi bili pripadnici Armije BiH (ABiH), te da djelo nisu počinili sa umišljajem.

Salihovićev branilac Amer Omerčehajić je rekao da se nalazi u neobičnoj poziciji jer je na insistiranje branjenika onemogućen da podnese žalbu, ali je izrazio nadu da će imati koristi od žalbi kolega.

“Smatram da nije bio ratni zločin, a vi kako odlučite, ja prihvatam”, kazao je Salihović.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku.

Marija Taušan


This post is also available in: English