Članak

Sljedeće sedmice završne riječi na suđenju Prošiću

10. Maja 2013.00:00
Državno tužilaštvo će iznijeti završnu riječ na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu, u petak, 17. maja.

This post is also available in: English

Za utorak, 14. maja, zakazano je izjašnjenje o krivnji Safeta Mujčinovića, Selmana Busnova, Nusreta Muhića, Zijada Hamzića, Ramiza Halilovića, Nedžada Hodžića, Hariza Habibovića i Osmana Gogića, optuženima za zlostavljanje civila srpske nacionalnosti u mjestu Stupari, u blizini Kladnja.

Tog dana će biti nastavljen dokazni postupak na suđenjima Edinu Džeki, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH), koji je optužen za zločine u Konjicu i Jablanici, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za ubistva i druge zločine u Višegradu. 

Tužilaštvo BiH će u srijedu, 15. maja, pozvati nove svjedoke na suđenjima Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u Bosanskom Brodu, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji su optuženi za genocid u Srebrenici, dok će Odbrana Miluna Kornjače nastaviti dokazni postupak na suđenju za ubistva i progon u Čajniču.

Istog dana u sudnicama će se pojaviti Zoran Dragičević, optužen za zločine u Sarajevu, te Branko Vlačo, kome se sudi za maltretiranja zatočenika u vogošćanskim logorima, kao i Veselko i Ivo Raguž, koji su optuženi za zločine u Stocu i Čapljini.

Statusna konferencija prije početka suđenja Osmanu Brkanu i Ibri Maciću, optuženima za zločine nad civilima u selu Blace u općini Konjic 1992. godine, biti će održana u četvrtak, 16. maja.

Istog dana će se nastaviti suđenja Željku Jukiću za zločine u Prozoru, te Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području Hadžića.

Za petak je zakazan nastavak suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili, optuženima za zločin počinjen u Sarajevu, te Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću za zločine počinjene u Prijedoru.

Naredne sedmice će biti nastavljena i obnovljena suđenja Marku Adamoviću i Bošku Lukiću za zločine u Ključu te Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću za zločine nad civilima u Bugojnu.

U utorak i srijedu će se nastaviti i obnovljena suđenja Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici te Milanu Periću, Predragu Terziću, Spasoje Doderu i Aleksandru Cerovini, koje optužnica tereti za učešće u zločinima u Kalinoviku.

Denis Džidić


This post is also available in: English