Članak

Nije bilo plana za protjerivanje

9. Maja 2013.00:00
Ratni lider Srba u Hrvatskoj Milan Martić izjavio je, svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, da nije postojao udruženi zločinački poduhvat protjerivanja Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija BiH i Hrvatske s ciljem stvaranja nove srpske drža

This post is also available in: English

ve.

“Apsolutno tvrdim da nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo i da je to obična konstrukcija ovog suda”, rekao je Martić.

U izjavi, koju je Odbrana uvela u dokaze u pisanom obliku, Martić je tvrdio i da je Karadžićev cilj bilo “očuvanje Jugoslavije” mirnim putem.

Po Martiću, Karadžić, koga je nazvao “izuzetno tolerantnim”, nije želio da stvori “čisto srpsku teritoriju”, niti je imao plan “za protjerivanje Muslimana i Hrvata”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je, a Martić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, osuđen zbog učešća u ovom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haški tribunal je 2008. Martića pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog zločina u Kninskoj krajini i granatiranja Zagreba. Na svjedočenje u procesu protiv Karadžića, Martić je doveden iz Estonije, gdje od 2009. izdržava kaznu.

Martić je u izjavi pobijao svjedočenje svog nekadašnjeg saradnika Milana Babića da su tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i Karadžić imali plan da secesiju Hrvatske iskoriste za zadržavanje srpskih teritorija pod svojom kontrolom.

Prema Martićevom iskazu, Milošević i Karadžić su se protivili Babićevoj ideji o “ujedinjenju srpskih krajina” u Hrvatskoj i BiH.

Babić je pred Tribunalom 2003. priznao krivicu za progon hrvatskog stanovništva iz Kninske krajine, a potom je osuđen na 13 godina zatvora.

Svjedočio je protiv Miloševića i bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, a tokom svjedočenja na suđenju Martiću, 2006. godine počinio je samoubistvo vješanjem u pritvoru suda u Scheveningenu.

Za Babića je Martić danas u sudnici rekao da je bio “bolestan čovjek” i patio od “paranoje” i “narcisoidnosti”, što su “svi znali”.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Martić je tužiocu Alanu Tiegeru potvrdio da je pravosnažno osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Nakon što mu je tužilac pokazao fotografiju, Martić je na njoj, pored sebe, identifikovao Karadžića, Krajišnika, Stojana Župljanina, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija.

“To su moji prijatelji”, prokomentarisao je i zatražio da fotografiju, snimljenu 1994. “na nekoj proslavi”, dobije “za uspomenu”.

Kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu, Krajišnika i ratnog šefa banjalučke policije Župljanina Sud u Haagu je za progon nesrba u BiH osudio na 20, odnosno 22 godine zatvora.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović, optuženi za protjerivanje Muslimana i Hrvata tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, čekaju na izricanje presude.  

Unakrsno ispitivanje Martića tužilac Tieger nastaviće u ponedjeljak, 13. maja.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English