Članak

Ubod od čakije

9. Aprila 2013.00:00
Svjedoci Odbrane optuženog Mirsada Vatrača na suđenju za zločin u Kotor Varoši, kazali su da se on povrijedio čakijom, te da je hodao sa “zamotanom nogom”, ali nisu mogli precizirati kada se to dogodilo.

This post is also available in: English

Svjedokinja Adisa Bečić rekla je da je radila u kuhinji u selu Bilice (općina Kotor Varoš), gdje se hranilo protjerano stanovništvo iz okolnih sela.

“Vatrač je pomagao u kuhinji i čula sam da se posjekao čakijom dok je sjekao meso. Viđala sam ga kako hoda sa zamotanom nogom i uz pomoć štapa”, kazala je Bečić.

Svjedokinja je dodala da je u Bilicama viđala i optuženog Lišančića koji je čuvao krave, istaknuvši da nikad nije imao oružje.

Uz Vatrača i Lisančića, Tužilaštvo BiH tereti Fikreta Planinčića i Seada Menzila za napad na selo Serdari (općina Kotor Varoš) 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila.

Optuženi su, prema Tužilaštvu BiH, u to vrijeme bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO).

Šefik Ćirkić, drugi svjedok na ovom suđenju, kazao je da je viđao optuženog Vatrača u selu Bilice, dodavši da je nosio civilnu odjeću. I za optuženog Lišančića je ispričao da je nosio civinu odjeću i da nije bio naoružan kada ga je viđao dok je “gonio krave” u selu Bilice.

Na upit Fadila Abaza, branioca optuženog Vatrača, da li je čuo za napad na selo Serdare, svjedok je odgovorio da malo o tome zna, istaknuvši da ne zna ni datum kada se to dogodilo.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. april.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English