Članak

Spiskovi za pravdanje sredstava

9. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještak policijske struke je rekao da početkom rata na području Srpske opštine Centar nije bilo stanice policije.

This post is also available in: English

“Prije rata, sastav Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar je bio drugačiji. Ona je imala dvije stanice policije. U ratu, manji dio opštine stavljen je pod kontrolu Srpske Republike. Prema dokumentima, nije bilo ni opštine, ni stanice na tom području”, naveo je vještak Mile Matijević iznoseći nalaz i mišljenje sačinjeno na zahtjev Odbrane Gorana Sarića.

Vještaku su pokazani platni spiskovi pripadnika SJB-a Centar na kojima se nalazi i ime optuženog. Matijević je rekao da su ti spiskovi služili za pravdanje novca Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

“To su finansijski akti koji su služili za pravdanje plata, novca. Uzimati ih kao relevantne za određene pozicije ne bi bilo mjerodavno”, kazao je vještak.

Sarić je optužen da je, kao načelnik SJB-a u Srpskoj opštini Centar, 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir, a grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Vještak Matijević je pojasnio i da je načelnik SJB-a zadužen za rukovođenje tom stanicom, kao i da su pripadnici MUP-a u određenim situacijama mogli biti pretpotčinjeni vojnim strukturama.

“Od tog momenta jedinica policije bi bila pod komandom vojske”, pojasnio je on.

O pretpotčinjavanju jedinica MUP-a govorio je i vještak vojne struke Miodrag Novokmet, koji je sa iznošenjem nalaza i mišljenja počeo 1. aprila. Novokmet je pojasnio da su u toku borbenih dejstava pripadnici pretpotčinjene policije vojnici, a ne policajci.

Na pitanje da li je znao da je optuženi Sarić bio pripadnik Koševske brigade, Novokmet je rekao da nije vidio dokument o tome.

“Dok je bio u Koševskoj brigadi, mogao je biti samo pripadnik te brigade, a ne i policajac”, kazao je on.

Sudsko vijeće je pitalo ko je bio odgovoran za sudbinu lica na području Jagomira, na šta je Novokmet odgovorio da je to komandant vojne jedinice koji je bio zadužen za tu zonu.

Suđenje se nastavlja 22. aprila, unakrsnim ispitivanjem vještaka Matijevića.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English