Članak

Alibi za optuženog Memića

9. Aprila 2013.00:00
Svjedokinja Odbrane na suđenju za zločin počinjen 16. aprila 1993. godine u Trusini (općina Konjic), kazala je da je optuženog Mensura Memića zvanog Menta taj dan vidjela na Igmanu.

This post is also available in: English

Munevera Mujala, bivša kuharica u odredu “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), navela je da 15. aprila 1993. nije zatekla većinu vojnika na Igmanu, ali je primjetila jednog novog za kojeg je saznala da mu je nadimak Menta. Svjedokinja je izjavila da je za nadimak novog vojnika saznala od Sene Čorbo, koja je tada također radila pri odredu “Zulfikar”.

Svjedokinja je rekla da je Memić u odred “Zulfikar” pristupio početkom aprila 1993. godine, dodavši da je bila praksa da se novi vojnici ne šalju odmah u akcije.

Ona je pojasnila da su kuhinja i baza odreda bile smještene u hotelu “Mrazište” na Igmanu.

Memić, bivši vojnik jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je za učešće u strijeljanju nekoliko Hrvata u selu Trusina nakon napada 16. aprila 1993.

Zajedno sa Memićem, za zločin u ovom selu sudi se Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica”.

Prema optužnici, u Trusini je ukupno ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Upitana kako zna da je tih dana viđala Memića, svjedokinja je odgovorila da je 15. aprila posljednji put vidjela oca, također pripadnika jedinice “Zulfikar”, koji je kasnije poginuo.

Druga svjedokinja Memićeve Odbrane, Nedžada Lepara, također bivša kuharica u odredu “Zulfikar”, rekla je da je Memića upoznala preko Sene Čorbo.

Ona se prisjetila da je Čorbo nosila jelo Memiću prije nego je na Igman dovezeno tijelo Samira Šemsovića, koji je 16. aprila ranjen u Trusini, te ubrzo preminuo.

Unakrsno ispitivanje ove svjedokinje biće nastavljeno u ponedjeljak, 15. aprila, kada je planirano i svjedočenje optuženog Salčina.

Amer Jahić


This post is also available in: English