Članak

Optuženi tvrdi da nije premlaćivao Bošnjake

28. Marta 2013.00:00
Milun Kornjača, optužen za zločine u Čajniču, u nastavku svjedočenja u svoju korist izjavio je da nije premlaćivao Bošnjake.

This post is also available in: English

“Odgovorno tvrdim da nikoga nisam premlatio. Nikome nisam naređivao da to radi. Nisam vidio premlaćivanje (…) Nisam to ni gledao. Da sam gledao, ne bih dozvolio da neko iz moje jedinice to radi”, kazao je Kornjača drugog dana svjedočenja. 

Optuženi je istaknuo da nije vidio niti čuo da su Bošnjaci zatvarani u metalni kontejner na lokalitetu Mostina, na izlazu iz Čajniča, te da je prvi put bio kod “Lovačkog doma” na Mostini kada su članovi Sudskog vijeća zajedno sa optužbom i odbranom izašli na lice mjesta. 

On je najavio da će naknadno govoriti o “Lovačkom domu”, “kada ispita policiju koja je obezbjeđivala dom”.
 
U optužnici se navodi da je Kornjača 19. maja 1992. godine, ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi” sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u “Lovačkom domu”, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.

Njemu se kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča.

On je istaknuo da nije istina da je metalni kontejner na Mostini postavio on, već da ga je postavila “Skupština opštine”.

“Interventni vod, čiji sam bio komandir, prolazio je pored kontejnera. Tu je bila kafana, svratili bi na piće”, rekao je Kornjača, koji je prvog dana svjedočenja u svoju korist, 27. februara, negirao da je bio komadant paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Odgovarajući  na pitanja u kakvim je odnosima bio sa Duškom Tadićem i Miloradom Živkovićem, koji su također optuženi za zločin u Čajniču, Kornjača je rekao je da je Tadić bio u Teritorijalnoj odbrani (TO), koja je poslije prešla u Vojsku Republike Srpske (VRS), a da je Živković bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče.

“Znam da je Duško Tadić bio moj vojnik do 1994. godine, dok ja nisam ranjen (…) Živković je bio podređen MUP-u Republike Srpske”, dodao je Kornjača. 

Postupak protiv Kornjače razdvojen je od postupka protiv Tadića i Živkovića 20. decembra 2010. godine, zbog bolesti Kornjače. Presuda Tadiću i Živkoviću bit će izrečena 12. aprila.

Kornjača će nastaviti sa svjedočenjem 3. aprila.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English