Članak

Bez saznanja o naredbama komandnog kadra

28. Marta 2013.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su u julu 1995. godine zarobljenici iz Srebrenice dovedeni u Petkovce kod Zvornika i ubijeni.

This post is also available in: English

Rajko Milošević, bivši pripadnik brnjičke čete Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), prisjetio se da je bio na položaju kada je 11. jula 1995. pala Srebrenica, gdje je ostao i narednih dana.

Drugog dana nakon pada grada, kako je rekao, čuo je da su zarobljenici iz Srebrenice smješteni u novu školu u Petkovcima, ali tada nije znao šta će s njima biti.

Nakon što je njegova četa dobila slobodne dane, svjedok je, kako je rekao, čuo priču da su zarobljenici ubijeni, ali ne zna ko ih je ubio i gdje.

Tužilaštvo BiH smatra da su Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona, i njegov zamjenik Milošević znali za plan pogubljenja zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995.

Prema optužnici, oko hiljadu zarobljenika je ubijeno na brani u Petkovcima.

Odgovarajući na pitanja Odbranâ optuženih, svjedok je rekao da nikada nije čuo da je neko iz komandnog kadra Šestog bataljona izdao neka naređenja u vezi sa zarobljenicima. On je dodao da je komanda bataljona bila u staroj školi u Petkovcima.

Suđenje se nastavlja 3. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English