Članak

Bez konkretnih saznanja

28. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da su početkom marta 1992. godine pripadnici Interventnog voda pucali na njegovu kuću u Sijekovcu.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok X je rekao da je situacija u Sijekovcu postala “napeta” početkom 1992. godine, te da je 3. marta i počeo sukob u općini Bosanski Brod.

“Par dana kasnije, 5. marta, meni su pucali na kuću. Ja sam uzvratio i to je bilo napeto. Sutradan sam uspio porodicu skloniti, i ja sam otišao ubrzo nakon toga u Derventu. Znam da je napad na moju kuću izvršila grupa Nijaza Čauševića kojeg su zvali Medo, jer sam njega prepoznao po glasu”, ispričao je svjedok, pojasnivši da su Čauševićevu grupu zvali “Interventni vod”.

Prema riječima svjedoka X, on se u Sijekovac vratio tek početkom oktobra 1992. godine, ali je krajem marta od komšija čuo da je “Medina grupa” izvršila napad na Traktorsku ulicu u Sijekovcu, te da je stradao određeni broj ljudi.

Svjedok je rekao i da je kasnije saznao da je njegova kuća u Sijekovcu spaljena. On je dodao da misli kako je optuženi Kovačević bio pripadnik Interventnog voda, ali je dodao da ga nije viđao tokom 1992. godine.

Za zločine počinjene u selu Sijekovac, u blizini Bosanskog Broda, Državno tužilaštvo tereti Zemira Kovačevića, bivšeg pripadnika Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U optužnici se navodi da je Kovačević 26. marta 1992. učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni.

Kovačević je optužen i za učešće u nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok X je negirao da je naoružavao stanovništvo u Sijekovcu, kazavši da je samo “podržavao Pokret za Jugoslaviju”.

Na ovom ročištu, Tužilaštvo BiH je saslušalo i Nikolu Jovičića, koji je rekao da je krajem marta 1992. godine čuo pucnjavu u selu Sijekovac, nakon čega se sakrio u podrum.

“Na ‘Yutelu’ sam vidio prilog… Bilo je mrtvih ljudi koji su ležali na dvorištu. Ja sam tog dana vidio dva ili tri auta kako idu od džamije prema Traktorskoj ulici, i kasnije sam saznao da je u tim automobilima bila hrvatska vojska”, ispričao je Jovičić.

Suđenje će biti nastavljeno 3. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English