Članak

Različite tvrdnje svjedoka i Odbrane

27. Marta 2013.00:00
Drugog dana svjedočenja o zločinu u Jablanici, Mirko Zelenika pojasnio je da je istražiteljima poslije rata ispričao da mu je optuženi Edin Džeko prijeteći pištoljem tražio novac.

This post is also available in: English

Zelenika se složio sa braniteljicom Edinom Rešidović da se radi o događaju koji se pamti, ali se nije složio sa tvrdnjom da o tome uopće nije govorio do izručenja Džeke iz Sjedinjenih Američkih Država u BiH krajem 2011.

“Spominjao sam, nađite izjavu koju sam dao haškim istražiteljima 1995. i 1996. godine”, odgovorio je svjedok.

Zelenika je na prošlom ročištu, 19. marta, ispričao da ga je Džeko izveo iz trapa Rogića kuća u Donjoj Jablanici, gdje je držan u zarobljeništvu u septembru 1993., te mu prislonio pištolj i rekao: “Daćeš mi 5.000 maraka ili ću te ubiti”.

U pratnji sa Džekom, kako je rekao, krenuo je da skupi novac, te mu je na kraju predao 3.500 maraka.

Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za učešće u nezakonitom hapšenju devet civila u Jablanici, koji su odvedeni u trap Rogića kuće. Jednog od tih zarobljenika, prema optužnici, izveo je iz trapa i pod naredbom da će ga ubiti, natjerao da skupi 3.500 maraka.

Zelenika je rekao da je po izlasku iz zarobljeništva u martu 1994. godine bio angažovan u Komisiji za istraživanje ratnih zločina, koju je oformila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB).

Braniteljica Rešidović je navela da je ova komisija 1995. dostavila Haškom tribunalu hronologiju događaja o zlostavljanju Hrvata i spisak potencijalnih osumnjičenika, ali da Džeko nije spomenut.

“Mislim da ima dokumentacije gdje je spominjano njegovo ime”, odgovorio je svjedok.

Braniteljica je pitala svjedoka da li je sklon prilagođavati izjave, što je on odbacio.

Suđenje Džeki, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, kao i za ubistva u selu Trusina kod Konjica, biće nastavljeno 2. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English