Članak

Slike polumrtvog brata

26. Marta 2013.00:00
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedok Hilmija Alihodžić izjavio je da je njegov brat bio jedan od civila iz Sjeverina (Srbija) koji su oteti iz autobusa i koji do danas nisu pronađeni.

This post is also available in: English

Svjedok je ispričao da je njegov brat Mujo Alihodžić radio u “Poliesteru” u Priboju (Srbija) i da je autobusom išao na posao.

“On je imao potvrdu da može da prelazi preko teritorije Bosne. Ja sam bio na selu i tek sam drugi dan saznao da su pohvatani… Čuli smo da je bilo 17 ljudi, od kojih jedna žena. Samo je jedno dijete ostalo. Bile su priče da ga je vozač spasio”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, Oliver Krsmanović je 22. oktobra 1992. godine u opštini Rudo učestvovao u zarobljavanju 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina.

Oni su civile, kako je navedeno, iz autobusa izveli u mjestu Mioče, na dijelu puta koji prolazi kroz BiH, a potom ih odveli u “Vilinu vlas“ u Višegradu, gdje su ih tukli drvenim palicama, a potom ubili.

Svjedok je rekao da je čuo razne priče o tome šta se dogodilo nakon što su civili kamionom odvezeni prema Višegradu.

“Mile Udovičić, koji je šlepao kamion, pričao je na suđenju u Beogradu da je moj brat ubijen na Bijelim brdima, da mu je glava odsječena… Mile je govorio kako mu je Oliver stavljao pušku pod grlo. U Beogradu mu je rekao da ga poznaje i da ima tetovažu na ruci”, kazao je svjedok Alihodžić.

Razjašnjavajući ove navode, branilac Slaviša Prodanović rekao je svjedoku da Krsmanović nije bio prisutan na suđenju u Beogradu. Krsmanović je u tom procesu osuđen u odsustvu na 20 godina zbog zločina nad civilima iz Sjeverina.

Svjedoku Alihodžiću su predočene fotografije otetih muškaraca snimljenih u “Vilinoj vlasi”. On je naveo da bi na nekima mogao biti njegov brat, ali da ga ne može jasno prepoznati zbog stanja u kojem su zarobljenici bili.

“Možda je ovo. Kao da je njegov lik i građa… Ovdje su ruke krvave i ožiljci, polumrtav je”, komentarisao je svjedok tokom pregledanja fotografija.

Alihodžić je jedini od četiri planirana svjedoka koji je pristupio na ovo ročište.

Vijeće je sugerisalo tužiocu da za nastavak suđenja 2. aprila bude pozvano šest svjedoka.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English