Članak

Poslije Trusine išao u akciju

26. Marta 2013.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločin u Trusini kod Konjica, optuženi Mensur Memić rekao je da po dolasku u jedinicu “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) 7. aprila 1993. godine, nije odmah dobio raspored i išao u akciju.

This post is also available in: English

Memić je rekao da nikada nije bio u selu Trusina, gdje je 16. aprila 1993. počinjen zločin. On je pojasnio da je po dolasku u jedinicu “upisan u teku”, te da je narednih dana boravio u sobi u hotelu “Mrazište” na Igmanu, tadašnjoj bazi jedinice.   

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upitala je Memića da li mu je zvanično rečeno da ne ide u akcije dok se bolje ne upozna sa novim saborcima.

“Zvanično – niko nije. To je takva praksa. Vjerujte, da sam stao u stroj, izbacili bi me”, odgovorio je optuženi.

Kako je ispričao, u prvu akciju je otišao poslije 16. aprila 1993. godine, u selo Repovce.

Memić je sa svjedočenjem počeo 18. marta 2013., kada je tužiteljica Vesna Budimir rekla da je nekoliko saboraca navelo da je on bio u Trusini.

On je pojasnio da im je vjerovao dok su bili u jedinici, ali je promijenio mišljenje nakon njihovog svjedočenja, rekavši da ga mrze i da ostaje na “njihovoj savjesti” zašto su to rekli.

Zajedno sa njim, za zločin u Trusini sudi se Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade “Neretvica”.

Na ovom ročištu, sutkinja Marenić kazala je da će biti provedeno novo vještačenje optuženog Hodžića.

Midhat Kočo, njegov branioc, najavio je podnošenje krivične prijave protiv Abdulaha Kučukalića, člana tima vještaka koji su utvrdili da Hodžić simulira psihičke probleme.

Tokom postupka, Hodžić je napuštao ročišta uz objašnjenja branioca da se ne osjeća dobro.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English