Članak

Naoružani civili branili Serdare

26. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Kotor Varoši, vještak vojne struke rekao je da je civilima u selu Serdari bilo podijeljeno oružje i da su se oni branili od napada.

This post is also available in: English

“Komandir Kotorvaroške brigade je civile iz Serdara trebao izmjestiti na sigurno, a ne dovesti ih u poziciju da oni brane selo”, zaključio je Senad Kljajić, penzionisani brigadir Oružanih snaga BiH.

Vještak, koji je sačinio nalaz i mišljenje na prijedlog Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila, kazao je da se selo Serdari nalazilo u zoni sukoba zaraćenih strana, te da je u okolini sela bila velika koncentracija oružja srpske vojske.

“Za strateške ciljeve te vojske, to je bilo važno mjesto, jer se nalazilo u blizini putne komunikacije Kotor Varoš-Teslić-Banjaluka”, rekao je vještak.

On je dodao da je oružje podijeljeno srpskim civilima u mjesnim zajednicama.

“Serdari su bili branjeno mjesto, jer su civili dejstvovali iz kuća tokom napada”, rekao je on.

Za napad na Serdare, u kojem je 17. septembra 1992. poginulo 16 civila srpske nacionalnosti, Državno tužilaštvo, uz Menzila, tereti Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Mirsada Vatrača, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO).

Prema riječima vještaka, napad na selo je bio posljedica ranijih događaja.

“Sela sa većinskim muslimanskim stanovništvom u Kotor Varoši su bila etnički očišćena, dok su u augustu 1992. godine, snage bosanskih Srba napale selo Hanifići i Ćirkino brdo i zapalili ih. Odatle je krenuo napad na Serdare”, objasnio je vještak.

Tužilaštvo BiH će nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem vještaka u utorak, 2. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English