Članak

Konjević negirao krivicu

26. Marta 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, optuženi Milinko Konjević izjavio je da nije ubio Remziju Hajdarevića.

This post is also available in: English

Konjević je ispričao da je bio pripadnik 11. Dubičkog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) i da je u ljeto 1992. godine bio na terenu.

“Vratili smo se sredinom septembra i bili smo kući nekih desetak dana i ponovo smo se vratili na Koridor. Sjećam se da sam u vrijeme ubistva bio na ratištu jer je dva dana prije toga ubijeno nekoliko pripadnika našeg bataljona, a više ih je tada ranjeno. Na ratištu sam čuo priču da je ubijen Hajdarević i da su ga ubili Kidžo, Prica i Miroslav Vidović”, istakao je Konjević.

On je dodao da je Kidžu i Pricu poznavao od ranije, ali da se nikada nije družio sa njima.

“Oni su često pravili probleme i pljačkali su muslimanske kuće”, rekao je Konjević.

Konjević je optužen da je zajedno sa još jednom osobom 31. avgusta 1992. godine ubio Hajdarevića u blizini njegove kuće u Kozarskoj Dubici.

Na ovom ročištu, kao dodatni svjedok optužbe svjedočio je Ragib Hajdarević, brat ubijenog Remzije, koji je ispričao da je bio u svojoj kući i gledao dnevnik, te da je navečer obaviješten o ubistvu.

“Odmah sam otrčao tamo i vidio sam tijelo na zemlji. Krenuo sam prema njemu, ali policajac me je pokušao zaustaviti. Bio sam u šoku i odgurnuo sam policajca i zagrlio tijelo brata. Na tijelu je bilo dosta ulaznih rana i prizor je bio užasan. Poslije pola sata otišao sam svojoj kući, a tamo su svi pričali da su ga ubili Kodžo i osoba pod nadimkom Mikica, a koji se preziva Konjević”, rekao je Hajdarević.

Okružno tužilaštvo na ovom ročištu saslušalo je i bivše policajce Stojana Lazića i Milana Popovića. Lazić je rekao da je imao zadatak da provjeri ko su osobe pod nadimcima Mikica i Kodžo.

“Provjerom na terenu utvrdio sam da je Mikica osoba pod imenom Milinko Konjević, a Srećko Mandić je Kidžo”, rekao je Lazić.

Milan Popović ispričao je da je poslije ubistva Hajdarevića došao da obezbijedi mjesto ubistva.

“To ubistvo nije nikada rasvijetljeno, a kada je umro Kidžo, neko mi je rekao: ‘Ode vam Kidžo, a niste riješili ubistvo’”, istakao je Popović.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. april.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English