Članak

Bez izvještaja o zločinima

26. Marta 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), Dobrislav Planojević, izjavio je da nikada nije dobio pismeni izvještaj o ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

This post is also available in: English

Planojević, koji je bio i šef službe Državne bezbjednosti RS za područje Sarajeva, posvjedočio je da je Karadžić u više susreta s njim insistirao da zakon bude poštovan.

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid u Srebrenici, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema riječima Planojevića, “početkom rata” bilo je “raširene pljačke” i “kriminalne grupe su bile posvuda”.

Planojević je za izbijanje rata okrivio bošnjačke paravojne formacije. Prema svjedokovoj izjavi, među rezervnim policajcima naoružanim od 1991. godine bilo je 95 odsto Bošnjaka, a neki od njih bili su poznati kriminalci. Oružje je skrivano i u džamijama, napomenuo je svjedok.

Policijsku stanicu u sarajevskoj opštini Novi Grad, u kojoj je Planojević tada radio, početkom aprila 1992. napale su “Zelene beretke” i jedan policajac tada je ubijen.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su Planojeviću predočili dokument kojim je tadašnji ministar unutrašnjih poslova naredio prikupljanje dokumentacije o zločinima nad Srbima. Svjedok je odgovorio da se toga “ne sjeća” i da su dokumentovani svi zločini.

Na konstataciju zastupnice optužbe da je najveća istraga bila o krađi automobila “golf” iz Tvornice automobila Sarajevo, Planojević nije mogao određeno odgovoriti.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Planojević je potvrdio da je čuo za zločine Veselina Vlahovića zvanog Batko na Grbavici. Vlahović je na kratko nestao, da bi se ponovo pojavio u naselju. Prema riječima svjedoka, Vojska Republike Srpske (VRS) potom je uhapsila Vlahovića: “Ne znam koliko je bio u pritvoru… Čuo sam poslije… Dal’ je pobjegao, dal’ su ga pustili”. Upitan da li je Vlahoviću ikada suđeno tokom rata, Planojević je odgovorio: “Ne znam”.

Državni sud u Sarajevu izreći će presudu Vlahoviću, optuženom za teške zločine nad civilima na Grbavici tokom rata u BiH, u petak, 29. marta.

Na sugestiju tužilaca da je protiv paravojne formacije “Žute ose”, koja je počinila zločine nad Bošnjacima u Zvorniku, Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Republike Srpske (MUP RS) preduzelo akciju tek nakon što su na granici sa Srbijom počeli da oduzimaju ukradene “golfove” iz Sarajeva, Planojević je rekao da “nije tako” i da je “operacija protiv njih spremana duže”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 2. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English