Članak

Svjedok bez konkretnih saznanja

21. Marta 2013.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, svjedok državnog tužilaštva je rekao da je za ubistva zarobljenika na brani u Petkovcima kod Zvornika u julu 1995. godine saznao iz medija.

This post is also available in: English

Ratko Josipović, bivši pripadnik Brnjičke čete Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je bio na borbenom položaju kada mu je komandir čete poslije sastanka u komandi bataljona javio da je u Petkovce stiglo do osam autobusa sa zarobljenicima.

Tada mu je sredstvom veze preneseno, kako je naveo, da zarobljenike u novoj školi čuvaju vojni i civilni policajci koji su sa njima došli.

On je izjavio da je od komandira dobio i naredbu da moraju ostati na položajima, jer se sprema napad Armije BiH (ABiH) iz pravca Tuzle.

Tužilaštvo BiH smatra da su Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, i njegov zamjenik Milošević znali za planirano pogubljenje zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995.

Prema optužnici, zarobljenici su pod njihovom komandom praćeni do brane u Petkovcima, gdje ih je oko 1.000 ubijeno.

Svjedok Josipović je kazao da je njegov vod na položaju ostao 20 dana nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.
 
Nakon povratka sa linije i prolaska kroz Petkovce, kako je rekao, nije primjetio ništa neobično, niti je od nekog čuo šta je bilo sa zarobljenicima.

“Preko sredstava informisanja sam čuo kao da su pobijeni tu kod brane”, rekao je Josipović.

Prema tužiocu Predragu Tomiću, svjedok je u istrazi rekao da bi komadant Stanišić mogao znati šta je bilo sa zarobljenicima. Međutim, složio se sa Stanišićevom Odbranom da je to bila njegova pretpostavka.

Josipović je rekao da nema konkretnih saznanja da je Stanišić naredio bilo kojem podređenom vojniku da čuva zarobljenike u novoj školi, kao i da počine ubistva.

On je naveo da mu također nije poznato da je Milošević izdao bilo kakvu naredbu koja bi se odnosila “na postupanje prema zarobljenicima”.

Novi svjedok Optužbe biće ispitan 27. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English