Članak

Početak suđenja za zločine u Prijedoru

15. Marta 2013.00:00
Pred Sudom BiH naredne sedmice počet će suđenje Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću za zločine počinjene u Prijedoru 1992. godine.

This post is also available in: English

Soldat, Đurić i Babić optuženi su da su od kraja aprila do kraja septembra 1992. učestvovali u progonu, ubistvima i drugim nečovječnim djelima nad civilima nesrpske nacionalnosti s područja općine Prijedor. Početak suđenja zakazan je za četvrtak, 21. mart.

Mensur Memić, kojem se sudi za zločin počinjen u selu Trusina 16. aprila 1993., svjedočit će u svoju korist, što je ujedno i početak izvođenja dokaza Odbrane. Memiću se sudi zajedno sa Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Isti dan, na suđenju Goranu Sariću, optuženom za zločine u Sarajevu, biti će nastavljeno saslušanje svjedoka Odbrane, dok će u utorak, 19. marta, na suđenju Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine počinjene u zatvoru Dretelj kod Čapljine, unakrsno biti ispitan zaštićeni svjedok B.

Suđenje Edinu Džeki, bivšem pripadniku odreda “Zulfikar”, za zločine počinjene u selu Trusina i Jablanici, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine počinjene u Višegradu, nastavit će se u utorak.

U srijedu, 20. marta, nastavit će se suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine u Vogošći, kao i Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene u Stocu i Čapljini. Isti dan sudit će se i Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, te Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu.

Suđenje Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, koji se terete za zločine počinjene na području Hadžića, biti će nastavljeno u četvrtak.

Isti dan sudit će se Željku Jukiću za zločine u Prozoru, te Nihadu Bojadžiću, koji je optužen za zločin u Jablanici, dok je za petak, 22. mart, zakazano suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili, optuženima za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice nastavit će se obnovljena suđenja Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine počinjene u Bugojnu, kao i Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločin u Bosanskoj Krupi.

Naredne sedmice nastavit će se i obnovljena suđenja Momiru Pelemišu za genocid u Srebrenici, te Marku Adamoviću i Bošku Lukiću za zločine u Ključu.

                                                                                                                                                   S.U.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English