Članak

Moguće spajanje predmeta

15. Marta 2013.00:00
Početak suđenja Zoranu Mariniću, optuženom za zločine u Busovači, odgođen je za 12. april zbog mogućeg spajanja postupka sa predmetom protiv još jednog lica osumnjičenog za isti zločin.

This post is also available in: English

Tužiteljica Državnog tužilaštva, Slavica Terzić, predložila je da se početak glavnog pretresa odgodi, jer Tužilaštvo BiH planira optužiti još jednog saizvršioca u ovom djelu.

“Hoću da predložim da se predmeti spoje, jer se radi o istim dokazima, istim zaštićenim svjedocima. Predlažem da se ovo ročište odgodi. Vjerovatno će ovi predmeti biti spojeni”, rekla je tužiteljica.

U februaru 2013. godine uhapšen je Zoran Milić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je sa Marinićem, prema informacijama Tužilaštva BiH, saizvršilac ratnog zločina.

Marinić je optužen je da je 26. aprila 1993., zajedno sa nepoznatim vojnicima, sudjelovao u ranjavanju i ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana se nije protivila prijedlogu Tužilaštva BiH da se početak suđenja Mariniću odgodi.

“Mislim da se zbog svjedoka koji su pod mjerama zaštite, te zbog ekonomičnosti postupka predmeti mogu spojiti”, kazala je braniteljica Branka Praljak.

Sudsko vijeće je početak suđenja u ovom predmetu zakazalo za 12. april.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English