Članak

Potraga za sinom

8. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je pokušavao spasiti sina koji je tamo bio zatvoren i kako je ubrzo saznao da je ubijen.

This post is also available in: English

Svjedok Petar Čajević izjavio je da za to smatra krivim optuženog Ramiza Avdovića.

Čajević je u julu 1992. godine u Foči saznao da je njegov sin Ognjen, koji je živio u Sarajevu, odveden u kasarnu “Viktor Bubanj”.

“Govorili su mi da je zatvoren zato jer su mu otac i brat četnici i da je zato tučen”, kazao je svjedok.

Čajević je na upit tužioca rekao kako optuženog Ramiza Avdovića nije poznavao, ali da je dobro znao njegovog oca.

“Bajro Avdović je volio djecu, i mom Ognjenu, kada je bio dječak, davao je često slatkiše, a Ramiza nisam znao, ali sam čuo da je u ‘Viktor Bubnju’ bio glavni”, kazao je Čajević.

Nakon nekog vremena, svjedok preko komšije Slavka Koromana dobija poruku od optuženog Avdovića.

“Avdović mi je poručio da nađem njegovu majku i zeta u Foči, u protivnom mi neće biti dobro”, kazao je svjedok.

U namjeri da spasi sina, Petar Čajević se počeo raspitivati po Foči o tome gdje se nalazi majka optuženog, ali saznaje da je ona ubijena. Ubrzo nakon toga dobija vijest o sudbini svoga sina.

“Došla mi je sestra, zagrlila me i rekla da je moj Ognjen ubijen”, kroz suze se prisjetio svjedok.

Petar Čajević do danas nije pronašao kosti svoga sina.

Njemu se obratio i optuženi kazavši da ga u potpunosti razumije, jer i on i dalje traga za kostima majke i zeta. Optuženi je upitao svjedoka zašto njega optužuje za ubistvo sina.

“Ti si bio glavni u ‘Viktor Bubnju’”, odgovorio je Čajević.

Avdović i Iulian-Nicolae Vintila su optuženi da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar.

Svjedok Ignjat Elčić, koji je također u julu 1992. godine doveden u kasarnu “Viktor Bubanj”, rekao je Sudu kako je poznavao Ognjena Čajevića, ali da ne zna da je bio udaran.

“On je bio jako prisan sa stražarima i znam da su ga puštali da se druži s njima”, rekao je svjedok.

Na upit Željke Marenić, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedok je precizirao kako mu je Ognjen ispričao da su ga tukli.

Tužilac Dževad Muratbegović je u materijalne dokaze uložio spiskove zatvorenika protiv kojih nije bila podnesena prijava i koji su otišli u razmjenu, a među njima je bio i Ognjen Čajević.

Suđenje će biti nastavljeno 15. marta.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English