Članak

Osporavanje zapisnika

7. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Goran Stanišić govorio je o načinu sačinjavanja zapisnika prilikom istražnih radnji i saslušanja svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA

This post is also available in: English

).

Stanišića, koji radi u Odjelu za istrage ratnih zločina SIPA-e, pozvalo je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli jer je advokat četvorice optuženih, Miodrag Stojanović, prigovorio na vjerodostojnost zapisnika koji je sačinjen tokom ispitivanja Aleksandra Jovića.

Jović, koji je bio zatvorski čuvar u Smolući, na ovom suđenju je potvrdio da dijelovi sačinjenog zapisnika nisu vjerodostojni, te da je u njemu zapisano ono što on nije rekao.

“Ja sam kazao ko je ulazio u zatvor od pripadnika policije Republike Srpske, a šta se dalje dešavalo unutra, ne znam. U zapisniku piše kako sam rekao ko je maltretirao zarobljenike, što nije istina”, kazao je Jović, naglasivši da je sačinjeni zapisnik potpisao, ali da ga nije pročitao.

Stanišić je objasnio da je sve što je napisano u zapisniku rekao Jović.

Za zločin počinjen u Smolući optuženi su Milorad Cvijanović-Mićko, Milorad Cvijanović (sin Milana), Svetomir Ilić i Vaso Ilić. Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane Vojske Republike Srpske počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području općine Lukavac u junu i julu 1992. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. mart.

Admir Muslimović


This post is also available in: English