Članak

Bojadžić: Od batina nije mogao udahnuti

8. Februara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Optužbe je ispričao kako je, po naredbi optuženog Nihada Bojadžića, izveden iz podrumske prostorije muzeja, nakon čega ga je izudarao “vojnik Deba”.

This post is also available in: English

Svjedok Franjo Ramljak izjavio je da je prepoznao Bojadžićev glas kada je vojniku Debi rečeno da “izađe Franjo Ramljak”. Nakon što je izveden u hodnik, kako je rekao, vidio je optuženog, te mu je naređeno da legne na trbuh i pruži ruke.

“Deba me počeo udarati. Mislio sam da ću se ugušiti, jer nisam mogao disati. Sutra su me boljela rebra i nisam mogao udahnuti punim plućima”, prisjetio se Ramljak i dodao da se to dogodilo sredinom jula 1993. godine.

Prije njega, kako je rekao, izveden je zarobljenik Karlo Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je također pretučen.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u Muzeju “Bitka na Neretvi”, kao i za silovanje.

Ramljak, nekadašnji pripadnik HVO-a, kazao je da su ga vojnici ABiH zarobili 12. maja 1993. u Donjoj Grabovici kod Mostara, nakon čega je doveden u muzej.

On je naveo da je optuženog prvi put vidio u muzeju nakon nekoliko dana, kada ih je postrojio, te im govorio da će postati pripadnici ABiH. Tog dana je, kako je rekao, od zarobljenika koji su već bili u podrumu čuo da se radi o Nihadu Bojadžiću, zamjeniku Zulfikara Ališpage.

Ramljak je ispričao da je Bojadžića sretao kada je bio na radnoj obavezi na planini Bokševica krajem juna 1993. godine, te u komandi jedinice “Zulfikar” u Donjoj Jablanici.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Damir Gusić, koji je bio vojni policajac u Jablanici, kazao je da je u smjenama obezbjeđivao Muzej “Bitka na Neretvi” tokom 1993., te da je dva puta vidio optuženog Bojadžića.

Svjedok je rekao da je Bojadžić jedne prilike silazio u podrumske prostorije, gdje su bili zarobljeni muškarci, ali da ne zna šta je dolje radio. Kada je optuženi došao drugi put, kako se prisjetio svjedok, jedan zarobljenik je odveden u komandu jedinice “Zulfikar” da popravlja vozila.

Gusić je pojasnio da su u muzeju u podrumskim prostorijama držani zarobljeni hrvatski muškarci.

On je kazao da su u podrumske prostorije mogli ulaziti samo ljudi sa odobrenjem njegovih pretpostavljenih, a jedan od njih je bio Bojadžić.

Kako je naveo, komandiri su usmeno vojnim policajcima rekli da optuženi može ulaziti u podrumske prostorije koje su bile zaključane.

Oba svjedoka su kazala da je optuženi uvijek bio vojnički obučen.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februrar.

                                                                                                                                                               A.J.

This post is also available in: English