Članak

Avdović i Vintila: Udarac kao milovanje

1. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je tokom zatočenja optuženi Iulian Vintila tukao, a da ga je zbog izjašnjavanja o nacionalnosti optuženi Ramiz Avdović ošamario.

This post is also available in: English

Svjedok Željko Kljajić je kazao kako je u novembru 1992. godine iz kuće u naselju Velešići odveden s drugim komšijama srpske nacionalnosti najprije u prostorije “Vranice” u Pofalićima, gdje je pretučen, nakon čega je sproveden do kasarne “Viktor Bubanj”.

“Već sam bio polumrtav od udaraca u Pofalićima kada smo nas petorica dovedeni u kasarnu”, kazao je Kljajić.

Prilikom ulaska u hodnik kasarne, svjedok se, kako je rekao, susreo sa optuženim Iulian-Nicolaeom Vintilom, koji ga je prislonio uza zid i udario.

“Mene je šakom udario i odmah sam pao. On je tu najgori bio, i mislim da će i unuci zatvorenika koji su bili sa mnom znati za njegovo ime”, kazao je svjedok.

Iulian-Nicolae Vintila i Ramiz Avdović optuženi su da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti. Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok Kljajić je rekao da je zajedno sa ostalima smješten u ćeliju, koja je bila jako mala. Dodao je da su uslovi bili tako loši da su svi dobili uši u kosi, dok su za obrok dobivali čaj i krišku hljeba, a nekada i vodu od makarona i hljeb.

Svjedok se prisjetio kako ga je Vintila natjerao da golom rukom čisti fekalije u toaletu, i da ga je “torturisao u pravom smislu te riječi”.

Za optuženog Ramiza Avdovića svjedok je ustvrdio da je bio komandir smjene, jer ih je ujutro obilazio i često bio sa delegacijom koja je dolazila. Jedne prilike, kako je rekao Kljajić, imao je s Avdovićem problem, kada ga je prilikom izjašnjenja da je Srbin dva puta ošamario.

“Bio sam već utrnut od svih batina koje sam dobio do tada, tako da mi je to došlo kao da me pomilovao”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao da se protiv njega vodio proces za krivično djelo oružane pobune, te da je u Centralnom zatvoru izdržao dvije i po od ukupno četiri godine i osam mjeseci kazne. “To je bio politički montiran proces”, dodao je on.

Na pitanje Vlade Adamovića, branioca drugooptuženog Vintile, da li se ikome požalio za ono što mu se desilo, svjedok je kazao “da nije nikome smio reći”.

“Spomenuo sam jednom sudiji Davorinu Jukiću šta mi se desilo, ali on je rekao, ako bude intervenisao, da će mi biti još gore, čime me htio vjerovatno zaštititi”, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja je 8. februara.

M.B.

This post is also available in: English